Orbán Viktor: A győzelem része a DNS-ünknek

2018. november 8., 12:36

Szerző:

A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán csütörtökön Helsinkiben. A kormányfő beszédében kiemelte, a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes, nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül jelentette ki. Kifejtette, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely egyszerre keresztény és demokrata - mutatott rá. A miniszterelnök azt mondta, mi az EPP, „a győztesek pártja vagyunk”, a győzelem „része a DNS-ünknek”.

– Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint ami hozzájuk tartozik, őket képviseli, és harcol értük – magyarázta. Úgy látja, az EPP-ben világmegváltó ideológiák helyett két lábbal álltak a földön, de mára ez a helyzet megváltozott.

Orbán Viktor Helsinkiben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben az EPP adta Európa vezetését, és vállalni kell a felelősséget azért, hogy „az angolokat” nem tudták bent, a migránsokat pedig kívül tartani Európán. 2011-ben még tizenhat országban adták a kormányfőt, ma pedig már csak hatban - mondta. – Nem csoda, hogy az önbizalmunk megsérült és behorpadt. – Ha 2019-ben nyerni akarunk, márpedig akarunk, akkor vissza kell találni a győzelem útjára. Ideje, hogy újra győztesként gondolkodjunk, cselekedjünk és győztesként viselkedjünk - mondta. A miniszterelnök úgy vélte, először helyre kell állítani az Európai Néppárt egységét, ezért sohase szavazzanak bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok kritikáját behozzák az EPP-be. Azt is mondta, hogy vissza kell térni a szellemi gyökereinkhez és meg kell hirdetni „a kereszténydemokrácia reneszánszát”, az olyan „abszurditásokat”, mint Fidel Castro és Karl Marx dicsérete, felejtsük el - fogalmazott. Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy akarjanak győzni. Nem szabad hallgatniuk az ellenfeleinkre, nem fogadhatják el a baloldal és a liberális média mércéjét, hanem a saját útjukat kell járniuk. "Ha nekik akarunk megfelelni, akkor vereségre ítéljük magunkat - vélekedett.  Kitért rá: a sikereiket meg kell becsülniük, hiszen aki nem becsüli meg a saját győzteseit, ki fogja érdemelni a kudarcot. Az európai választásokat is a saját országaikban kell megnyerni, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség - mutatott rá. A magyar kormányfő elmondta: a kulcs a győzelemhez ugyanaz, mint volt, újra az emberek oldalára kell állni. "Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól, írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot, vagyis a néptől, a nép által, a népért – hangsúlyozta. Világossá tette, hogy "mi egységesen Manfred Weber mögött sorakozunk fel". Megköszönte Manfred Webernek, hogy a magyar választási kampányban eljött Magyarországra. – Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek" - mondta a bajor politikushoz fordulva, aki az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és indul a néppárt csúcsjelölti tisztségéért. Rajta kívül Alexander Stubb volt finn kormányfő szeretne csúcsjelölt lenni. A kongresszus csütörtökön dönt a csúcsjelölt személyéről. A csúcsjelölt az Európai Bizottság következő elnöke lehet, amennyiben az Európai Néppárt győzelmet arat a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Orbán Viktor hozzátette: a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy jövőre sikerre vezesse az EPP-t Magyarországon. Beszédében a miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken lesz a berlini fal leomlásának évfordulója. – Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez – fogalmazott. Közölte – Mmi, akiket odadobtak a Szovjetuniónak, sosem hittük el, hogy létezik két Európa", a közép-európai szabadságharcosok mindig tudták, hogy Európa csak egy van, és mi csak az újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Kiemelte, jó látni, hogy nemcsak ők, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadságpárti és Európa-párti pártjai is itt vannak velük együtt az EPP-ben, lengyelek, szlovének, csehek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, bolgárok és a baltiak is. Ez kitűnő alkalom arra, hogy tisztelegjünk az Európai Néppárt egyik legkiválóbb államférfija, Helmut Kohl kancellár előtt, aki a legutóbbi, máltai kongresszus óta elhunyt. Kiemelte, a néhai német kancellár volt az, aki meghívta a Fideszt az EPP soraiba, és megértette: van, hogy egy család tagjai nem értenek egyet, de mindig egységesek.

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.