Orbán: végül mindenkinek be kell oltatnia magát

„Most nyakig vagyunk a negyedik hullámban", a neheze ezután következik, és az egyetlen, ami megvéd, az oltás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2021. november 19., 09:02

Szerző:

Nem vagyunk túl a negyedik hullám csúcspontján, a neheze még vár ránk – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. Hozzátette, akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak. A miniszterelnök emellett az egyének felelősségére is kitért. – Bár nem szívesen használom a felelőtlenség szót, de aki nincs beoltva nemcsak magára, másra is veszélyt jelent – tette hozzá.

A műsorban a kormány járványügyi intézkedései is szóba kerültek. Orbán Viktor szerint a virológusok között abban is egyetértés van, hogy a védelmi intézkedések nem óvnak meg a vírustól, csak lassítják a terjedést.

„Az oltás véd meg. Annak véd ereje viszont 4-6 hónap után csökken. Magam is felvettem a harmadik dózist, és nem is kaptam el a vírust. A virológusok esküsznek, hogy a harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második vakcina utáni”

– tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az okozza a legnagyobb problémát, hogy nincs mindenki beoltva. Szerinte ha mindenki felveszi a vakcinát, nem lesz ötödik hullám. Hozzátette, hogy elkerülhetetlennek tartja, hogy végül mindenki, így az oltásellenesek is beoltassák magukat.

Jövő héten indul az oltási akcióhét

Mint Orbán Viktor mondta, ez azt jelenti, hogy reggel 7-től este 7-ig 101 oltóponton lehet majd felvenni a vakcinákat. A miniszterelnök itt megjegyezte, hogy eddig úgy 6 millió ember van beoltva, és decemberre várják a szakmai ajánlást, ami az 5 és 12 év közötti gyerekek beoltásáról dönt.

– A humusz, a kanyaró és a bárányhimlő ellen is be vagyunk oltva. Én sem hiszek mindig a tudománynak, de oltás ügyben bizonyított eredmények vannak. Semmi okunk nincs, hogy most bizalmatlanabbak legyünk, mint a gyerekkorban kapott vakcináknál voltunk – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint közel 10 millió adag vakcinánk van. Így mint mondta, negyedszerre is be tudunk oltani mindenkit. „A leggyengébb pontunk, hogy mennyi szakorvosunk van” – tette hozzá. De mint mondta, tisztában vannak vele, mennyi szakorvos van és hova kell őket vezényelni. A felmondási tilalomról pedig megjegyezte, hogy bár az egészségügyben és a rendvédelemnél is vannak dolgozók, akik nem örülnek neki, de a helyzet megkívánta a döntést. A kiskunhalasi járványkórházról pedig azt mondta a miniszerelnök, hogy egyelőre nincs szükség a megnyitására, de ha nagyobb baj lesz, azonnal irányítás alá vonható.

Benzinár: ha kell, meghosszabbítják

„Jó, ha a benzinár mögött egy racionális üzleti megfontolás van, és a kormánybak nem kell beavatkozni” - mondta a miniszterelnök, de szerinte végül reagálniuk kellett. Hozzátette: a magas benzinár akkor is bekopogtat az ember lakásán, ha nincs autó. Mint mondta, a 480 forintos határ három hónapig biztosan marad. Megjegyezte: ha szükség lesz rá, február után meghosszabbítják, ha nem, „akkor elfelejthetjük” az árstoppot.

A miniszterelnök szerint a kormány már hetek óta dolgozik azon, hogy kiterjesszék a kisvállalkozókra a rezsicsökkentést. A „nagyok ugyanis kibírják a magas rezsiárakat, a kicsik viszont nem”– tette hozzá. „A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől” – jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte nyugaton nincsenek hozzászokva a hasonló intézkedésekhez, és ott multik diktálnak.

A miniszterelnök megjegyezte: a kommunikáció, hogy kevesebb vizet és áramot kell fogyasztani, illetve hogy üljünk többen egy autóba, nem megfelelő. „Inkább nem mondom ki, mi a véleményem” – tette hozzá.

A következő téma a GDP volt. Mint Orbán Viktor mondta, a 13 havi nyugdíj a következő évi költségvetés kiadásai között szerepel, így a vártnál kisebb gazdasági növekedés ellenére is megkapják az idősek. A miniszterelnök úgy kalkulált a műsorban, hogy 5 és fél százalékos növekedés idénre biztosan meglesz, de a 6-7 százalékosat sem tartja kizártnak.

Orbán szerint a 13. havi nyugdíj azért fontos, mert ezzel egyrészt elismerjük a szüleink és nagyszüleink munkáját. „Őket meg kell védeni” – tette hozzá.

Mint mondta, a 25 év alattiak szja mentessége már nagyobb vitát kavart. De mivel, mint mondta, nem egyszerű megindulni az életben, így a döntést helyesnek tartja. „Nagyszerű, ha egy ország az időseket és a fiatalokat is tudja támogatni” – tette hozzá.

 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.