Orbán: Szombattól újabb lazítás lesz, Pfizert ma, vagy hetek múlva kaphatnak a felnőttek

A kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron, a kormány kölcsönösség alapján megállapodást köt a szomszédokkal – mondta a miniszterelnök.

2021. április 30., 08:08

Szerző:

Ha elérjük a 4 millió beoltottat, újabb lépcső következik – mondta Orbán Viktor a péntek reggeli interjúban a Kossuth Rádióban. Közölte: ma egy újabb szakaszhatárhoz érkezünk, szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul: éjfélre kell hazaérni, a vendéglátóipari egységek és boltok este 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára újabb lehetőségek nyílnak meg – mozik, edzőtermek, a vendéglátóhelyek belső terei –, rokon kíséretében a fiatalok és a gyerekek is látogathatják a helyeket.

Mindehhez kevesebb mint 100 ezer oltást kell beadni, ezért holnap reggeltől életbe léptetik a szabályokat.

Orbán azt is elmondta, döntöttek arról, hogy a 16-18 év köztieket Pfizerrel oltják, az érettségik után, tehát ők május 10-e után kaphatják meg. Ma még tudnak oltani Pfizerrel, de holnaptól elteszik a diákoknak, „legközelebb a felnőttek majd csak hetek múlva kaphatják meg ezt az oltóanyagot” – tette hozzá a miniszterelnök. 

Orbán szerint a védettségi igazolványokkal szembeni alkotmányos kifogások nem megalapozottak. Szijjártó Péter kétoldalú megállapodásokat fog kötni a „fontos országokkal” arról, hogy egymás igazolványait elfogadjuk. Eddig Szerbiával és Montenegróval –  „ott is van tengerpart”, mondta Orbán – már megállapodtak, tárgyalnak a többi országgal. Hozzátette, őt is kínai vakcinával oltották be, ő is menni fog. „Nem a diplomácia miatt, hanem mert jogom van hozzá” – mondta. A kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során – ígérte a miniszterelnök.

 „Uniós igazolvány vagy lesz, vagy nem, mi arra nem akarunk várni, addig használjuk a nemzeti igazolványokat, és kölcsönösség alapján megállapodást kötünk a szomszédokkal” – tette hozzá. 

Mint kiderült, a horgászoknak sem kell bosszankodni az éjszakai kijárási tilalom miatt, mert az éjszakai horgászat éjfél után is lehetséges. Mint Orbán mondta, 700 ezer horgász van Magyarországon. 

Az egyetemek átalakítása is szóba került. Orbán szerint Magyarországon rendkívül rugalmatlan felsőoktatási rendszer működik, a korábbi sikerek fénye is megkopott. „A büszkeségre kevesebb okot találunk ma, a felsőoktatásban, a fiatalokban, tanárokban több van, mint a teljesítmény, amit leadnak” – mondta a miniszterelnök. Szerinte nem elég vonzó a rendszer, nem honorálja kellőképp a teljesítményt. Úgy fogalmazott, sok mindent meg kell változtatni, kifejtette „a világ legjobb egyetemei alapítványi formában működnek”, ezzel magyarázta miért alakítják át alapítványi formába a magyar felsőoktatást is. „Több egyetem maguk kerestek meg minket, hogy szeretnének átalakulni”, mint mondta, „ők is szeretnének egy ígéretesebb forma” szerint működni. A miniszterelnök elmondta, soha ennyi vagyont nem kaptak az egyetemek mint most. „A műveltség, tudás húzóerő, ennek mennyisége és minősége javul, ez jobban húzza majd a gazdaságot.”

Fontosnak tartotta a műsorvezető ismertetni a Policy Solutions elemzését, mi szerint a fideszesek 11%-a, az ellenzékiek 17 százaléka mondta, hogy nem adatná be az oltást magának. Orbán azt mondta, ők is kutattak, és  „ennél brutálisabbak a számok”. Saját kutatásukból az derült ki, hogy a kormánypártiak 71 százaléka beadatja a vakcinák egyikét, azonban a baloldal 59 százaléka nem akarja beoltatni magát. 

A jövő évi költségvetésről azt mondta, a 13. havi nyugdíj második heti kifizetése és a 25 éven aluliak szja-mentessége is benne lesz a 2022-es költségvetésben. Azt ígérte, nem lesznek megszorítások a válságkezelés miatt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte a nők szenvedték meg legjobban a járványt. Mint mondta, látta a feleségén és a lányain is, hogy mennyire nehéz nőnek lenni a járvány idején. Azt mondta, a „nőknek nemcsak dolgozniuk kell, és tanulniuk az otthonmaradó gyerekekkel, de még el is kell látniuk” a fáradt férjüket, miután hazamegy a munkából. Ezért szerinte a „magyar asszonyok minden tiszteletet megérdemelnek”.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.