Orbán Viktor ismét beszólt a német szociáldemokrata elnöknek

A magyar miniszterelnök az X-en üzent az őt kritizáló Martin Schulznak, az európai parlament korábbi szociáldemokrata elnökének.

2023. augusztus 9., 18:26

Szerző:

Martin Schulz egy baloldali német lapnak, a Frankfurter Rundschaunak adott interjújában definiálta szélsőjobboldali politikusként Orbán Viktort Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt (PiS) elnökével együtt – írja az index.hu.

Schulz közölte, hogy az Európai Néppártot vezető Manfred Webert azon dolgozik, hogy az Európai Bizottság következő elnöke „a Kaczynskiktől és Orbánoktól függjön”, és ez a német konzervatív pártokon, a CDU-n és a CSU-n belül is aggodalmat vált ki.

Megvalósíthatatlan álomnak tartja, hogy beillesszék Orbánt és Kaczynskit az európai politikába. „Ezek az emberek nem vállalnak értékközösséget Európával, legfeljebb hasznot akarnak húzni belőle” – véli a német baloldali politikus.

„Örülök, hogy Martin Schulz visszatért a nyugdíjból. Most el akarja dönteni, hogy ki európai, és ki nem. Úgy látom, hogy egyesek egyszerűen nem tudják elengedni a kommunizmust” 

– reagálta minderre a magyar miniszterelnök az X-en, ami korábbi nevén Twitter volt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Martin Schulz az Európai Parlament elnöke megbeszélést folytat az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatokról szóló EU–Törökország csúcstalálkozón az Európai Tanács 2015. november 29-i brüsszeli ülésén.  Fotó: Anadolu Ügynökség via AFP)

 

 

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.