Orbán: Május 4-étől fokozatosan újraindul az élet, de ha a vírus elszabadul, nem tudjuk megakadályozni

2020. április 24., 09:09

Szerző:

A kijárási korlátozás helyett

új szabályok lépnek életbe, ezeket a jövő hét végére alkotják meg

– ezt jelentette be Orbán Viktor szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádión a "mi vár ránk május 3-a után?" tárgykörben. Azért is merült ez fel, mert pár napja ő maga dobta be, hogy május 3-a lesz a nap, amikor az ország eléri a „teljes önvédelmi képességét” és onnantól az ország „megengedheti magának”, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a normális élet kerékvágásába.

Ezek után vad találgatások indultak, vajon Orbán ezt úgy értette-e, hogy aznap tetőzik a koronavírus-járvány Magyarországon, de ma reggel már azt mondta,

„egy cipőben járunk a hallgatókkal, mi is csak figyeljük a tudósokat és a virológusokat”,

tehát a tetőzésről nem lehet jelen pillanatban beszélni. Orbán szerint jobb, ha nem válik mindenki „botcsinálta” járványügyi szakemberré, hagyjuk dolgozni a tudósokat, hiszen „kiváló koponyáink vannak”. Egyértelműsítette: nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb forgatókönyv esetére is. A kormányfő szerint most együtt kell élni azzal, hogy egyelőre vírus van, de „nincs vakcinánk”, és ilyen életvitelre kell berendezkedni május 4. után egészen addig, amíg lesz védőoltás a koronavírus ellen. „Majd ha lesz fegyver, akkor fel is nyársaljuk ezt a vírust”, fogalmazott.

Tehát, hogy konkrétan mi fog következni május 4-én, azt mondta: együtt fogunk élni a vírus fenyegetésével.

De mindeközben nagyon fontos az országnak, hogy újra működjön a gazdasága, ezt készítik most elő.

Először új kijárási szabályok lesznek, „mert a védekezés új szakaszába lépünk”, és fokozatosan – szigorú menetrend szerint – újraindíthatja a kormány Magyarországot.

Speciális szabályok vonatkoznak majd a leginkább veszélyeztetettekre, az idősekre, krónikus betegekre és a Budapesten, nagyvárosokban élőkre, mert a tömeges megbetegedések ezeken a helyeken fordulhatnak elő.

A polgármesterek az eddigi hétvégi szigorító lehetőségeiket májustól megkapják állandó jogkörként.

Bár már Orbán is szívesen hozzálátna az enyhítéshez, azért május 4-én már megvárja, mondta.


Fotó: Facebook/Orbán viktor

 

Kórházi ágyfelszabadítás

Orbán beszélt a kórházi ágyfelszabadításokat érintő kritikákról, azt mondta, ez felelősségteljes magatartás volt, hiszen a legrosszabbra készülnek fel, mert

„ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, és akkor valóban tízezer kórházi ágyra lehet szükség.”

Egyetlen magyar emberről, egyetlen beteg emberről sem mondunk le, jelentette ki. 

 

Rengeteget tanult

Orbán sokat tanult a veszélyhelyzet ideje alatt, elmondása szerint olyan tudásokat szerzett meg, amelyekért mások fizetnek. De szerinte a magyarok is sokat tanultak. „Intelligens ország a mienk, az emberek hat hét alatt megértették, ki-ki megtanulta, amit neki kellett”, mondta. A kormányfő szerint a magyar járványkezelés sikeressége annak köszönhető, hogy „nem rezeltek be a magyarok”. 

 

Gyors kilábalásban bízik

Néhány hónapon belül, sőt már az év végére visszatornászhatja magát a gazdaság, legalábbis Orbán reményei szerint, aki gyors kilábalásban bízik. 

 

Unió, Brüsszel, Berlin, Soros

Egyetlen forintot sem kaptunk az uniótól – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint az uniós átcsoportosításokkal és válságalapokkal csak a „korábban is Magyarországnak járó pénzhez” juthatunk hozzá, és nagy a mellébeszélés az ügyben Brüsszelben, ami „nem a transzparenciáról híres pontja a világnak”. A csütörtöki uniós csúcstalálkozón megállapodtak arról, hogy jóval nagyobb költségvetésre lesz szükség,

azaz minden országnak többet kell befizetnie, Magyarországnak is.

Hogy Berlinben mit gondolnak Magyarországról, az engem különösebben nem érdekel – mondta a jogállamisági kritikákra Orbán, aki szerint a németek és egyes politikai erők „a diplomáciai kritikák kevésbé elegáns formáját” választják, de ezt „lerázzuk magunkról, mint a vizet a kutya”. Orbán még Soros Györgynek is szentelt néhány gondolatot, aki

a héten tette közzé a második tervét, amivel az egész Európai Uniót eladósítaná egész életünkre.

 

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.