Orbán Putyin pártján? – a miniszterelnök még nem nyilatkozott, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát

Szijjártó Péter már tartott egy rendkívüli sajtótájékoztatót.

2022. február 24., 10:15

Szerző:

Miközben az Európai Unió tagállamainak és – lényegében Kínán és Venezuelán kívül – a világ legtöbb országának vezetői élesen bírálják Putyin elnököt és egyértelmű orosz agresszióról beszélnek Ukrajna lerohanása kapcsán, a magyar kormány egyetlen mondatot sem szólt még a krízis ezen aspektusáról.

Orbán Viktor miniszterelnök azt ismételgeti, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból – ám arról egyetlen szót sem ejtett, hogy mi vezetett Ukrajna lerohanásához. Olyannyira nem, hogy a kormany.hu oldalon előkelő helyen szerepel most is Putyin elnökkel tartott közös sajtótájékoztatójának felvétele.

Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt rendkívüli bejelentést tett. A magyar külügyminiszter szerint a legrosszabb forgatókönyv következett be az orosz-ukrán konfliktus tekintetében.

Szijjártó elmondta, hogy Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna szuverenitása, illetve területi integritása mellett. A Magyarországgal szövetséges országokkal, szövetségi rendszerek keretein belül pedig folyamatosan zajlanak az egyeztetések.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy 

a legfontosabb továbbra is a magyar emberek biztonsága, a magyar nagykövetség működik Kijevben, az ukrán nemzeti gárda megkettőzte védelmét.

Bár a magyar diplomácia azt ígéri: minden uniós szankciót megszavaz Moszkvával szemben, a nyílt kiállás Ukrajna, a megtámadott fél mellett még mindig nem történt meg.

 

(Kiemelt kép: Francisco Seco / POOL / AFP)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.