Orbán: Nem a magyar kormányt kellene támadni, hanem Brüsszelt

A miniszterelnök szerint Jakab Péter hozzászólásai azt mutatják, mintha szegény lenne, miközben többszörös milliomos. 

2021. március 16., 19:33

Szerző:

Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jobban teljesít, mint az osztrák, de Ausztriában pénzt adnak a bajba jutottaknak. A kormányfő családja a válság alatt is „hasít”, a népnek viszont növekvő árak és munkanélküliség, becsődölt vállalkozások jutnak – fogalmazott. 

A képviselő azt mondta, az ő álma a normálisan működő egészségügy, a magyar melós megbecsülése és az elszámoltatás. 

Orbán Viktor úgy válaszolt, a válság idején nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak segítettek, így bértámogatást és hitelmoratóriumot vezettek be, járulékokat engedtek el, több adónemet csökkentettek és jelentős beruházási támogatásokat adtak a munkahelyek megmentésére. Jelenleg 55 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy éve, ennyi munkahelyet vesztettek el a válság idején, de vállalták, hogy legalább annyit hoznak létre, mint amennyit a járvány megsemmisít – közölte. 

Megjegyezte: a járványkezelés rossz példái ügyében a képviselőnek szövetségesénél, Gyurcsány Ferencnél kellene érdeklődnie.

Jakab Péter erre azt mondta: a miniszterelnök elszólta magát, amikor arról beszélt, hogy már novemberben tudta, mekkora gondok lesznek. Mégsem tett semmit, hagyta, hogy összeomoljon az egészségügy és a munkaerőpiac – tette hozzá.

A kormányfő közölte: a képviselő hozzászólásai szerint ő egy szegény ember, de ez nem így van, csak eljátssza a szegényt.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról érdeklődött, hogy a kormány miért nem segít a szombathelyi háziorvosoknak az oltásban. A miniszterelnök szerint nem lehet politikát csinálni a járványkezelésből, az ellenzéki vezetésű Szombathelyen mégsem segítenek az oltópontok felállításában – mondta.

Orbán Viktor válaszában arra kérte az ellenzéket, hogy állítsa le az oltásellenes kampányt. Felelőtlenség arra felszólítani az embereket, hogy a kínai vagy az orosz vakcinát ne vegyék fel – vélte. Hozzátette: már félmillió embert beoltottak ezekkel, és ha nem tették volna, közülük többen már meg is halhattak volna.

Közölte: több mint ötezer háziorvosi, 629 kórházi és 140 szakrendelői oltópont van, összesen 5774. Nem oltópontból nincs elég, hanem vakcinából, de ha lesz elég oltóanyag, az oltópontok számát is tudják növelni – magyarázta.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: a több oltópont követelése nem oltásellenesség. A halálozási adatokat tekintve pedig az élbolyban van Magyarország – fűzte hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden vakcina jobb, mint belehalni a járványba. Arra kérte a közigazgatás szombathelyi vezetőjét, hogy segítsenek a háziorvosoknak, hogy be tudják adni az oltásokat.

Arató Gergely (DK) úgy látja, a kormánynak fogalma sincs, hogyan kell megszervezni egy oltási kampányt, és oltási terv helyett oltási káoszt állított elő. Csak Magyarországon fordulhat elő, hogy fiatal, egészséges emberek megkapják az oltást, míg súlyos betegséggel élők nem – fogalmazott.

Azt kérdezte: miért nem érdemlik meg a magyarok, hogy tudják, mikor számíthatnak az oltásra?

Orbán Viktor úgy válaszolt, a vakcinákat Brüsszel rendeli meg, szállítja le, osztja szét, és nem azért halad lassabban az oltás, mert ne lenne megszervezve, hanem mert nincs elég vakcina. Nem szabad nyilvánosságra hozni a szerződéseket, amelyeket az EU kötött a gyógyszergyárakkal, mert kiderülne, hogy rossz szerződéseket kötöttek, ezért nincs elég oltóanyag – mutatott rá. Hozzátette: nem a magyar kormányt kellene támadni, hanem Brüsszelt.

Arató Gergely arra kérte a kormányfőt, hogy ne bújjon Brüsszel mögé. Hatszázezer vakcina van raktárakban, ha azért halnak meg emberek, mert ezeket nem adják be, azért ki vállalja a felelősséget? – kérdezte. 

A miniszterelnök közölte: azt, hogy egy beadott vakcina párját szabad-e szétosztani, a járványügyi szakemberek dönthetik el. Magyarország a beoltottak számát tekintve Európában a második helyen áll – jelentette ki.

(Kiemelt képünk: MTI | Kovács Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.