Orbán: mi be vagyunk oltva a woke-izmus ellen

Orbán Viktor is beszédet tartott a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján.

2021. szeptember 23., 20:43

Szerző:

 A magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson – írta az MTI. A magyar kormányfő a Várkert Bazárban tartott rendezvényen kifejtette, ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket - fűzte hozzá a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint pénzt osztogatni a családoknak könnyű dolog, amihez „nem kell túl sok ész". Azonban - folytatta - úgy kell támogatást adni a családoknak, hogy közben a gazdaság tartósan növekedjen. A magyar GDP 5 százalékát fordítjuk családtámogatásra, még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, az út felénél járunk, de legalább az irányt már ismerjük - tette hozzá.

Kijelentette: ha nem lett volna az új speciális magyar családpolitika, és minden maradt volna a régiben, akkor tíz év alatt 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna. Hozzátette: a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett 2010 óta, és 41 százalékkal csökkent a terhességmegszakítások száma hazánkban.

Szerinte bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, „egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát".Orbán szerint vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti, és akik ezt látják megoldásnak, nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét, holott Európában ez a migráció lefontosabb dimenziója - fűzte hozzá.

A magyar kormányfő arról is beszélt: aggodalommal figyelik a Nyugaton "szélsebesen teret hódító" újmarxista, újbaloldali, woke mozgalmakat, amelyek "már az óvodákban félre akarják nevelni" a gyerekeket, gyermekeket használnak "pride-aktivistaként", és a gyermekeknek népszerűsítik a szabad nemválasztást. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: Közép-Európában más a helyzet, itt ismerik a marxista gondolat természetét. „Mi be vagyunk oltva a woke-izmus ellen, a történelmünk úgy véd bennünket a kulturális baloldaltól, ahogy a vakcinák védenek a koronavírustól".
   

Arra is felhívta a figyelmet: a magyarok védekeznek, mert a nyugati baloldal támad, úgy támadja a hagyományos családmodellt, hogy a család fogalmát relativizálja. Ennek eszköze szerinte az LMBTQ-lobbi és a genderpropaganda. A kormányfő a magyar családvédelmi rendszer legfontosabb védvonalának az alkotmányt nevezte, idézve az Alaptörvény családra, házasságra és gyermekekre vonatkozó részeit. Hangsúlyozta: míg Magyarországon ennek a védvonalnak a megerősítése érdekében nemzeti konzultációkat és népszavazásokat tartottak, addig Nyugat-Európában és Brüsszelben soha senki sem kérdezte meg az embereket, sem az LMBTQ-propagandáról, sem pedig a migrációról.

Orbán Viktor beszéde elején külön köszöntötte az eseményen részt vevő Mike Pence volt amerikai alelnököt, akinek azt kívánta, "térjenek vissza minél hamarabb". Szintén külön köszöntötte a cseh és a szlovén miniszterelnököt, akiket arra emlékeztetett: együtt küzdenek Közép-Európa érdekeiért, országaik szuverenitásáért, a keresztény örökségért és az európai emberek biztonságáért.

A rendezvénye többek között felszólat Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter is, aki bejelentette, hogy közös nyilatkozatot írtak alá a családok támogatásáról a részt vevő állam- és kormányfők.  A miniszter később a Facebook-oldalán kiemelte: a dokumentummal elkötelezik magukat, hogy hatékony családpolitikával segítik a gyermekvállalást, a fiatalok családtervezési céljainak megvalósulását, ösztönzik a méltányos béreket, a munkát biztosító munkaalapú gazdaság fejlesztését.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a család és a kereszténység fontosságáról beszélt beszédében, amelyben hangsúlyozta: „a racionális érv a családok megerősítése mellett a jövőért érzett felelősségből fakad, de ami belülről mozgat, az a meggyőződés, hogy a család Isten ajándéka.” 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. szeptember 23. Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)