Orbán: Szombaton nyithatnak a teraszok, jövő hét közepétől meg minden más

Amint meglesz a 4 millió beoltott, megnyithatnak a színházak, cirkuszok, mozik, állatkertek, játszóházak, fitnesztermek, fürdők, uszodák, könyvtárak, szállodák és az éttermek belső terei is, de csak védettségi igazolvánnyal.

2021. április 23., 08:20

Szerző:

Megvan a 3,5 millió beoltott, ez már a miniszterelnök rádióinterjúja előtt kiderült. Szombaton nyithatnak a teraszok, a kijárási tilalom este 11-kor kezdődik. Orbán Viktor kiemelte a nyitásban saját ütemezéssel haladunk. 3,5 milliónál több beoltott van, a teraszok nyithatnak, „rám is vár egy korsó sör a teraszomon”, alig várja már. Egy-két szabály megváltozott. A teraszok este fél 10-ig lehetnek nyitva, több idő kell a hazaéréshez, szombattól 11-kor kezdődik a kijárási tilalom.

A miniszterelnök nem várta meg a bejelentéssel a Kossuth Rádió reggeli műsorát. Saját közösségi oldalán posztolt a hírről:

Orbán kiemelte, már arra készül, hogy jövő hét közepén meglesz a 4 millió oltott. A következő lépés pedig az, hogy megnyitják a szolgáltatások széles körét. Nyitnak a színházak, cirkuszok, mozik, állatkertek, játszóházak, fitnesztermek, könyvtárak és a sportesemények. Kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső terei is, de csak azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal

Orbán szerint jól sikerült az óvodák, iskolák nyitása is. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról tájékoztatta őt, hogy ötven százaléknál magasabb volt a részvétel, és a miniszterelnök szerint jövő héttől ez még magasabb lehet. 

Jól állunk vakcinákkal, folyamatosan érkeznek. A miniszterelnök kijelentette, hogy ha minden regisztrált megkapta az oltást, a külföldön élő magyarokat is beoltják, erre külön programot indítanak hamarosan. 

A 16-18 éves kor közöttiek olthatóságáról meghallgatta az egészségügyi minisztert. Mint mondta, ma az az álláspont, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatóak Pfizerrel. „Annyi Pfizert kell elkülöníteni, amennyire nekik szükségük lesz” – mondta. Az oltásuk rendjéről néhány nap múlva közölnek információkat. Izraelben már azt nézik, a 12-16 év közöttieket lehet-e oltani, itthon még ehhez vizsgálatra van szükség.

Kiemelte, ha valaki majd bármilyen eseményre szeretne menni a szülők közül, a kiskorú gyereket is magával viheti, hiszen a legtöbb helyre csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni, tehát a kicsik is biztonságban lehetnek, mert „mindenki védett lesz körülöttük” – mondta. 

Hozzátette, azért kell a veszélyhelyzetet meghosszabbítani, mert a járványhelyzet nem múlt el. Orbán szerint fontos, hogy a kormány cselekvőképes maradjon nyáron is, és minden döntést meg tudjon hozni akkor is, ha épp a honatyák és honanyák nincsenek a parlamentben a nyári szünetben. Ezért hosszabbítják meg a kormány rendkívüli felhatalmazását őszig, „nem arról van szó, hogy zárva maradna az ország” – tette hozzá. 

Elmagyarázta, miként nézik a hazai halálozási adatokat. Több tiszteletet kért az embereknek, „nem politikai verseny tárgya az emberek halála” – mondta Orbán az ellenzéki pártok kommunikációjáról. A miniszterelnök azt az adatot nézi, hogy az utolsó békeévhez képest mennyivel több halott van, amiben nem állunk olyan rosszul. A Covidban és a Coviddal elhunytak között Magyarország nem tesz különbséget, ezért ő az európai adatsorokat figyeli.

Hozzátette, kifizetik a vendéglátósok bértámogatását májusra is, noha addigra már nyitva lehetnek. Az idei év költségvetése a gazdaság újraindításáról szól, ezért is adtak be nemrég módosítót. Jelenleg még az egészségüggyel foglalkozik Orbán, de szép lassan előtérbe kerülnek a gazdasági kérdések is. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.