Orbán életét féltik, ezért volt szükség erre a lépésre
Orbán Viktorra és Schmitt Pálra már nem csak a testőreik vigyáznak, a Terrorelhárítási Központ munkatársai között élelmiszer-biztonsági szakemberek is dolgoznak. Ők követik nyomon a hivatalos programok helyszínein felszolgált ételek beszerzését, valamint az egész sütési és főzési folyamatot, így nem fordulhat elő, hogy a miniszterelnök vagy az államfő ételébe hashajtót, netán mérget keverjenek. Az étel-előkóstolás nem új keletű feladata a terrorelhárítóknak, már az uniós soros elnökség alatt állandó kötelességük volt a kiemelt rendezvények élelmiszer-higiéniai ellenőrzése.
A Terrorelhárítási Központ 2010 szeptemberében alakult, elsődleges feladata közé tartozik a kormányfő és az államfő személyi biztosítása – ezt a feladatot korábban a Köztársasági Őrezred látta el –, valamint emellett végrehajtja emberrablásos bűncselekmények felderítését és megszakítását, a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személyek elfogását, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítását, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévő személyek elfogását; valamint elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét. Pintér Sándor belügyminiszter 2010. szeptember 1-jei hatállyal rendőr dandártábornoknak, a miniszterelnök pedig a TEK főigazgatójává is kinevezte saját korábbi főtestőrét, Hajdu Jánost.
Magánhadsereg tízmilliárdból?
A Terrorelhárító Központ felállítása 10 milliárdnyi közpénzbe került, amelyből 2000 körzeti rendőri megbízottat lehetne szolgálatba állítani. Az országnak a meglévő rendőri állomány megbecsülésére, megerősítésére lenne szüksége, nem pedig udvari magánhadseregre, mondta akkor Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja.
2011 áprilisában a Terrorelhárítási Központ újabb botrányos pénzszórással került be a híradásokba, a „veszélyes bűnözők elleni harchoz” ugyanis több Audi Q7 típusú luxusautót is kaptak. A Blikk azt írta, „a kabinet titkolja: mennyibe kerültek. Az új szuperautók – amelyek darabja listaáron 15 és 40 millió forint közötti összegbe kerül – a hét elején érkeztek meg az egyik legnagyobb magyar autókereskedő cég budai telepére”. A miniszterelnök szóvivője a lapnak elmondta, a TEK az elmúlt időszakban több eszközt is beszerzett a különösen veszélyes bűnözők elleni harchoz, és a beszerzések a jogszabályi előírásoknak megfelelően történnek.
Hajdu János közleményben utasította vissza a szervezetét ért vádakat, majd úgy fogalmazott: szerinte az, hogy a közelmúltban a feladataikra leginkább alkalmas Audi típusú terepjárót szereztek be nem luxus, hanem szakmai döntés volt. A főigazgató szerint a gépkocsit nem a szervezet vezetői, hanem a bevetési állomány használja, így a kommandósok „tekintélyes mennyiségű” felszerelésükkel épségben és gyorsan juthatnak el egy-egy akció helyszínére.
Néhány nappal később szintén a Blikk szúrta ki azt a rendőrségi Audi A8-as luxusgépkocsit, amelynek sofőrje a zebrán, meglehetősen szabálytalanul parkolt. Hajdú János elismerte, az Audi az övék, és ígérte, az esetet kivizsgálják, a figyelmetlen sofőrt pedig felelősség fogják vonni.
Gyorsteszt vagy kóstolás
Kocsis Nándor rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ kiemelt főreferense a Blikknek
elmondta, tatárbifszteket például kitelepüléses rendezvényen nem engednek felszolgálni, mert nyers húsból készül, így nem lehet szavatolni a biztonságosságát. Általában két nappal korábban bejárják a helyszínt, ellenőrzik a beszerzési forrásokat, felmérik, mennyire frissek az alapanyagok. Kocsis szerint ilyenkor mintát is szoktak venni, amit laboratóriumban különféle szempontok alapján megvizsgálnak. Ezután a konyhában végignézik, ahogy elkészítik az ételeket, a felszolgálás előtt pedig indokolt esetben gyorstesztet is használnak. Ha nem megfelelő az étel, akkor nem javasolják, hogy felszolgálják.Más a helyzet, amikor Orbán a hétköznapokban étkezik: köztudott, hogy a miniszterelnök szereti spontán módon eldönteni, hogy hol egyen, ilyen esetekben természetesen nincs mód ellenőrzésre. Vidéki útjai során gyakran megkérdi a helyieket, melyik éttermet ajánlják, akkor oda tér be, a Parlamentből kiugorva pedig valamelyik közeli kifőzdést szokta választani ebédje elfogyasztására.
A Terrorelhárítási Központot nem először vetik be ételkóstolásra, az év eleji uniós soros elnökség alatt szintén elláttak hasonló feladatokat. Pintér akkor elmondta, csak olyan elnökségi rendezvényeken biztosít a TEK, ahol megjelenik Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Schmitt Pál köztársasági elnök. A Köztársasági Őrezred felkérésére a TEK Személyvédelmi Igazgatóságának munkatársa hajtja végre az élelmiszer-higiéniai ellenőrzéseket a kiemelt rendezvényeken.
Az étel-előkóstolói szakma évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza, régen a királyi és a fejedelmi udvarokban ők ettek először a királynak felszolgált ételekből, így ha netán valaki meg akarta volna mérgezni az uralkodót, annak az előkóstoló látta kárát. Ez manapság úgy működik, hogy a kiemelten védett politikusoknak saját vegyészük van, aki egy rangos fogadáson felszolgálás előtt már nem feltétlenül kóstolással - azaz nem az élete kockáztatásával- , hanem korszerű műszerekkel vizsgálja meg biztonsági szempontból az ételeket. A védett személyek által rendszeresen látogatott éttermeket egyébként folyamatosan ellenőrzik, akkor is, ha nincs protokollesemény.