Orbán egy NEMESZ

Az MSZP törvényt nyújtott be Orbán portréjának kihelyezéséért, a TASZ pedig nyilatkozat-, tábla-, és portrészolgáltatásba fog. Az új idők szelét egyedül Sólyom László és az Alkotmánybíróság nem érzik: ők nem plakátolnak.

2010. július 6., 05:05

Szerző:

Sokakat megihletett az a kormányhatározat, amely a központi kormányzati intézetek számára kötelezővé teszi a Nemzeti Együttműködésről szóló Nyilatkozat kifüggesztését.

Az MSZP például törvényt nyújtott be a Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről. Ám ahhoz, hogy – a többek között – Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Molnár Csaba és Vitányi Iván által jegyzett javaslatot megértsük, tisztázni kell két alapfogalmat.

Eszerint „a szavazófülkékben Lezajlott Forradalom Eredményeként Létrejött Nemzeti Együttműködés Rendszere (a továbbiakban : SZALEFORELÉNER): a 2010. év április hónapjában az egységbe forrt magyar nép akaratából létrejött új politikai, gazdasági, társadalmi rendszer.” És: „A Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy (a továbbiakban: NEMESZ): Orbán Viktor, a SZALEFORELÉNER megalapítását követően hivatalba lépett miniszterelnök.”

Maga a javaslat kötelezővé tenné, hogy a meghatározott középületekben, azok „sajátosságainak megfelelő jól látható helyen ki kell helyezni a NEMESZ (Orbán Viktor) portréját és életútjának rövid összefoglalását . A portrét és az életutat színes formátumban, méltó minőségben nyomtatva, legalább 50x70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni. Ha az épület sajátosságai azt nem zárják ki, a portrét (életutat) megfelelő módon meg kell világítani. A szerv vezetője köteles gondoskodni a portré (életút) és a képkeret tisztán tartásáról, szükség esetén cseréjéről, valamint a megvilágításra szolgáló elektromos berendezés rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartásáról”.

A NEMESZ védelmét pedig még a Büntető Törvénykönyvbe is belefoglalnák: „Aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy a külön törvényben meghatározott Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy (Orbán Viktor) kötelezően kihelyezett portréját (életútját) erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, eltávolítsa, vagy annak megismerhetőségét egyéb módon akadályozza, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Az MSZP mellett az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is reagált. „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” című állásfoglalásukban közlik, korábbi, a nyilatkozatot annak tartalmi és stiláris gyengeségei miatt kritizáló véleményüket felülvizsgálták.

Sőt, minden látogatójuk számára, igaz az előírtnál valamivel kisebb formátumban, de jól észlelhető módon, faliújságján közzétették. „A közzététel ünnepélyességét – ezt példamutatásnak szánjuk – úgy teremtjük meg, hogy a Nyilatkozat közvetlen környezetét ízléses művirágokkal feldíszítjük. A Nyilatkozat és a dekoráció rendszeres tisztántartásáról folyamatosan gondoskodunk. Az elkövetkező időszakban a keddi intézeti értekezleteket, mondatról mondatra haladva, a megértés őszinte szándékával, a Nyilatkozat egy-egy bekezdésének értékelésével, értelmezésével kezdjük. Az e heti értékelés során arra teszünk kísérletet, hogy a Nyilatkozat első mondatának értelmét felfejtsük: A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.”

A Társaság a Szabadságjogokért pedig azonnali profilváltásra szánta el magát. Honlapjukon közlik, hogy megindítják komplex Nyilatkozat-, Tábla-, és Portré-szolgáltató Üzemágukat.

A TASZ figyelmeztet: „a Nyilatkozat megfelelő számban való közzététele nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem társadalmi-gazdasági szempontból is kulcsfontosságú, a felmerülő, több ezer azonnali táblaigény könnyen országos pánikot okozhat, valamint hogy a kormányhatározat által teremtett piac egyértelműen keresleti igényt keletkeztet.” És nyomban bemutatják teljes palettájukat. Az egyedi tervezésű, speciális nyilatkozatok, különleges téglalap-formátumban 5.000 és 20.000 között kóstálnak, a küldött, saját fényképes szövegek (gyerekkel, kiskutyával, nagymamával) 5000 forintba kerülnek.

A kormány kérésének megfelelően a következő napokban a városháza kerítésére is jól látható helyre kerül a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata a Főpolgármesteri Kabinet döntése értelmében. Minden bizonnyal nem a NEMESZ megszégyenítése a célja annak, hogy a plakátok mellé a járókelőknek szánt üres cetliket is elhelyeznek.

Egyelőre úgy fest, az új idők szelét nem mindenki értette meg. A Köztársasági Elnöki Hivatal közölte, amíg Sólyom László mandátuma tart, a Hivatalban nem függesztik ki a nyilatkozatot. Hasonlóképp az Alkotmánybíróság sem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek - közölte Sereg András, a testület sajtófőnöke, utalva arra, hogy az politikai tevékenységnek minősülne. Még megtérhetnek.

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.