Orbán Balázs: a globális minimumadó legnagyobb vesztesei a közép-európai gazdaságok lennének

A miniszterelnök politikai igazgatója a Wall Street Journalban megjelent publikációjában részletezte, hogy Magyarország miért vétózza meg a globális minimumadó bevezetését.

2022. június 22., 13:34

Szerző:

Az Európai Unió a gazdasági válság időszakába lépett. Az orosz-ukrán háborúból eredő szankciók példátlan kihívásokat okoznak, például emelkedő kamatlábakat és inflációt, megugró élelmiszer- és energiaárakat, valamint ellátási láncban zavarokat. A további eszkaláció elkerülése érdekében a vezetőknek tűzszünetet kell kérniük Ukrajnában, és meg kell kezdeniük a béketárgyalásokat. Addig is a kormányoknak prioritásként kell kezelniük országaik gazdasági érdekeit, és mindent meg kell tenniük a megélhetési válság kezelése érdekében – írta Orbán Balázs.

Az Európai Bizottság minimumadó-irányelvének elfogadása ezekben a nehéz időkben nagy hiba lenne

– jelentette ki Orbán. Az irányelv egy kétpilléres megoldáson alapul, amelyet 2021-ben tett közzé az OECD/G-20 Inclusive Framework, egy több mint 100 országot tömörítő csoport, amely együttműködik a gazdaság digitalizációjából adódó adóügyi kihívások kezelésében.

Az első pillér célja, hogy véget vessen a nagy technológiai cégek adóelkerülési gyakorlatának azáltal, hogy a cégek ott fizetik meg az adóból a rájuk eső méltányos részt, ahol a tevékenységüket végzik, és ahol a nyereségük keletkezik. A második pillér célja, hogy világszerte legalább 15%-os adót vezessenek be a vállalati nyereségre, hogy az adóversenynek gátat szabjanak.

Az OECD bejelentette, hogy az első pillér végrehajtása nem fogja tartani az elfogadott ütemtervet, és úgy tűnik, hogy az OECD/G20 nyilatkozathoz való csatlakozás óta a kormányok figyelme is az első pillérről a második pillérre terelődött – vélelkedett.

Részletezte, hogy az Európai Bizottság (EB) is a második pillérre összpontosít, ami viszont csak növelné az európai gyártókra nehezedő adóterheket. Ez pedig egy súlyos csapást mérne Magyarország gazdasági növekedésének a „motorjára”, továbbá az európai gazdaságot is gyengítené, az inflációt pedig tovább növelné. Szerinte azt sem biztos, hogy az Egyesült Államok valaha bevezetnék a globális minimumadót, ami ha így lesz, súlyosan ártana Európa versenyképességének.

Szerinte a globális minimumadó legnagyobb vesztesei a közép-európai gazdaságok lennének, ugyanis a jelenlegi adórendszer az, ami versenyelőnyt ad a nyugati-európai országokkal szemben.

Különösen Magyarország használta ki adóügyi függetlenségét arra, hogy Európa egyik legbefektetésbarátabb környezetét teremtse meg. Az elmúlt 12 év során Magyarország elérhető elhelyezkedésével, képzett munkaerővel, befektetőbarát jogi környezettel, számos kormányzati ösztönzővel és 9%-os társasági adókulccsal, valamint 7,5%-os tényleges társasági adókulccsal ideális helyszínné vált a befektetők számára. Ezt a számok is bizonyítják: 2021-ben Magyarországon rekordösszegű, 5,9 milliárd eurós külföldi befektetés érkezett – részletezte.

Az országgyűlés június 21-én ezért fogdta el azt a határozatot, ami megtiltotta a kormánynak, hogy Magyarország versenyképességének és nemzeti szuverenitásának védelme érdekében globális minimumadó bevezetéséhez járuljon hozzá.

Orbán Balázs megjegyezte, hogy 2021-ben még nem volt problémája hazánknak a globális minimumadó bevezetésével, ugyanis akkor még gazdasági fellendülésre számítottak. Kijelentette: Európa jelenlegi gazdasági helyzetében a tagállamok közötti verseny korlátozása és a gazdasági növekedésünket hajtó vállalatok extra adóterheléssel való megterhelése csak még több bajt okoz.

(Kiemelt kép: Orbán Balázs interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. december 28-án. Fotó: Karancsi Rudolf/168óra)

Tegnap 17:14

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.