Orbán Balázs: 75 olyan pont van még, amikor vétózhatjuk Ukrajna csatlakozását

A miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt a Kossuth Rádió vasárnapi műsorában, hogy még legalább 75 olyan pont van még a folyamatban, amikor vétózhatja Magyarország Ukrajna EU-csatlakozását.

 

2023. december 17., 19:08

Szerző:

Az uniós csúcson hozott döntés nem jelenti Ukrajna EU-csatlakozását, fejtegette gondolatait Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth Rádió vasárnapi műsorában – írja a Hvg. Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök minden platformon az ellenérveit hangsúlyozta az ukrán uniós csatlakozással kapcsolatban, majd amikor a döntésre került sor, kisétált a teremből. Hiába szavazott egybehangzóan Ukrajna EU-csatlakozásáról a 26 tagállam, Orbán Balázs szerint ez az uniós egység megszűnését jelentette. Jelen feltételek mellett a csatlakozási tárgyalások megkezdését „elhibázottnak, korainak, indokolatlannak, előkészítetlennek„ érzi, mondta a Kossuth Rádió vasárnapi közéleti műsorában.  Orbán Balázs számításai szerint legalább 75 olyan pont lehet még, ahol egyöntetű döntésre lesz szükség, ráadásul a magyar parlamentnek is meg kell szavaznia a csatlakozást.

Ukrajna 50 milliárd forintos támogatásról pedig azt mondta, csak akkor lehet róla szó, ha ezt Brüsszel belső költségvetési forrásból tervezi megvalósítani, egy év múlva azonban újra felül kell vizsgálni a támogatást. Az EU költségvetés felülvizsgálatára kész Magyarország, ám "a magyar embereknek járó pénzt nem lehet Ukrajnának adni", szögezte le a politikai igazgató. Hogy Magyarországot megfoszthatják-e vétójogától arra Orbán Balázs azt reagálta, szó sem lehet róla. Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes ugyanis azt nyilatkozta az EU-csúcs után, hogy erről is szólt a diskurzus a tagállamok vezetői között. „Az mindig izgalmas, ha olyanok nyilatkoznak a Tanács termében történtekről, akik még az épületben sem voltak”– kontrázott rá Orbán Balázs a felvetésre.

(Kiemelt képünkön: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Fotó: Facebook oldala)