Operatív Törzs: Két fertőzött van súlyos állapotban, napokon belül több száz beteg is lehet

2020. március 17., 15:39

Szerző:

Jelenleg ketten vannak súlyos állapotban a magyarországi koronavírus-fertőzöttek közül - hangzott el az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Egyelőre kevés számú lélegeztetett beteg van, de Müller Cecília országos tisztifőorvos leszögezte, hogy bőségesen elegendő a lélegeztetőgépek száma – 2000 darab van az országban – , és még több beszerzés alatt van.

Noha már 50 hazai igazolt fertőzésről tudnak, 

azt továbbra sem árulják el, mely városba valósiak, hány évesek az újabb betegek.

Az Index kérdésére a tisztifőorvos azt, mondta, ők tudják, hogy hol vannak a fertőzések, őket vizsgálják is,és nem riogatni szeretnének, hanem megelőzni. Kiskorú fertőzöttről nem tudnak. 

Nagyon fontos fejlemény, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzeti biztonsági laboratóriumában Dr. Kiss Zoltán virológus vezetésével,

Magyarországon sikerült izolálni a koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére,

a vírus működésének jobb megismerésére, vírusellenes szerek előállítása. Mint a tisztifőorvos kiemelte, nagyon büszke rájuk, egy vírusellenes szert is elkezdtek tesztelni a magyar kutatók. 

A 168 Óra kérdésére válaszolva Müller Cecília jónak nevezte a Magyar Orvosi Kamarával való együttműködést. A köztestület pár napja azt közölte, hogy 50-60 ezer fertőzött is lehet, de hogy miért tér el ennyire az Operatív Törzs számítása, arra nem válaszolt.

Müller Cecília szerint a vírus hazai terjedése megfelel a várt mértéknek, és a következő napokban megtöbbszöröződhet a fertőzések száma. Egy fertőzött legalább két-három embernek tudja átadni a vírust, ezért a következő napokban

akár több száz új beteg is lehet.

Fokozottan felhívta a 70 év felettiek védelmének fontosságát, ők lehetőség szerint ne menjenek utcára, közösségbe.

 

További fontos információk:

  • Elhalasztanak műtéteket, de kizárólag előjegyzetteket, a daganatos betegek ellátását nem függesztik fel.
  • A szabadban sportolni, mozogni, kirándulni szabad, aki nem beteg és nincsenek tünetei, azoknak ez szabadtéren sem tiltott és nem is ellenjavalt - de a két méter távolságot így is be kellene tartani.
  • A védőoltások sem maradnak el, csak a kampányoltásokat kell átszervezni, ilyen például a HPV elleni védőoltás az iskolákban.
  • Apás szülés: törvény garantálja, ha az apának semmilyen tünete nincs, megfelelő védőfelszerelésben támogathatja az anyát és jelen lehet a szülésnél, ezeket az apákat semmilyen módon nem akarják korlátozni.
  • Bővült a vizsgálólaboratóriumok köre, és a jövőben is tovább bővítik. Müller Cecília azt mondta, a héten nagyon sok tesztet várnak, szeretnék megkönnyíteni és meggyorsítani a vizsgálatok logisztikáját, sőt, folyamatban van mobil egységek felállítása is.
  • Lakatos Tibor ügyeletei vezető elmondta, külföldiek számára éjfél óta tilos a belépés a magyar határon. A tranzit repülőtéri forgalmat nem érinti a beutazási tilalom. Eddig 600 külföldi állampolgárt fordítottak vissza a határokról. Emiatt Hegyeshalomnál torlódás alakult ki, blokádok alakultak ki, ezért ma 21 és 24 óta között a román állampolgárok személyforgalomban, és a bolgár állampolgárok átutazhatnak az országon a tranzitfolyosókon. Nulla órától hajnali 5 óráig pedig csak román állampolgárok mehetnek át. 
  • Azokkal szemben, akik megszegik a különféle tartózkodási tilalmakra vonatkozó rendeleteket, 5 és 500 ezer forint közötti bírság is kiszabható. Lakatos Tibor felhívta arra is a figyelmet, hogy a járvány miatt megjelentek csalók is, akik az idősebb korosztályt veszik célba. Ellenük szabálysértési és büntetőeljárást fognak indítani minden esetben. 

     

 

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.