Müller Cecília végre elárulta, hogy a koronavírus miatt elhunytak hány százalékának nem volt alapbetegsége

2020. június 2., 11:44

Szerző:

A járvány lecsengő szakaszban van, a járványgörbe egyértelműen lefelé mutat, a tendencia egyértelmű - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília ismertette a fertőzés terjedésének reggel megismert adatait, hozzátéve, hogy a haláleseteknek mindössze 4 százaléka volt olyan, akinek nem volt semmilyen alapbetegsége.

Az általa ismertetett elemzésekből kiderült az is, hogy az összes magyarország fertőződött 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi, ami a tiszti főorvos szerint tükrözi a magyarországi korfa arányait.

A fertőzöttek arányát életkor szerint is összesítették:

  • a 65-79 év közöttiek az összes fertőzött 25,
  • a 80 év felettiek 20,
  • az 50-59 év közöttiek 15,
  • a 40-49 év közöttiek 14 százalékát teszik ki.

A tiszti főorvos szerint a fiatalokat elenyésző arányban érintette a fertőzés: a 19 év alattiak körében 85, ebből a 14 év alattiak körében 54 pozitív esetet regisztráltak.

Müller Cecília ismertette a százezer főre vetített fertőzések számát is országosan és megyei bontásban is, eszerint országosan 100 ezer emberre 40 pozitív- és öt haláleset jutott. Területi bontásban Budapest volt a legérintettebb, ahol 106, Zala megyében 95, Fejér megyében 89, Komárom-Esztergomban 88, Pest megyében 44, Békés megyében pedig csak 3 pozitív esett jutott 100 ezer lakosra.

Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, hogy a rendőrök munkája is átalakult a járvány elleni védekezésben: kint vannak a határokon, és ellenőrzik a belépéseket, kiosztják a házi karanténokat. Hozzátette, a pünkösdi hétvégén keveset kellett intézkedniük. Ezután az adatokról beszélt. Jelenleg 852 embert figyelnek elektromos rendszeren keresztül a házi karanténban. 

Sajtókérdésekre adott válaszok:

  • Nincs garancia arra, hogy megfelelő izolációval megszüntethető a vírus terjedése, mert egy légúton terjedő vírusról beszélünk. Továbbra is tartsunk távolságot, mondta Müller. A fertőzés csökkenésével egyértelmű, hogy az átadás jelentősége is csökken, de arra senki nem tud garanciát vállalni, hogy a vírus teljesen eltűnik a környezetünkből. Ezért fontos a járványügyi készültség, azaz folyamatosan követni kell a fertőzések számát, helyét.
  • A korlátozások feloldásával több lehetőségük van az embereknek kimenni. Budapesten például a rendőrök – a közterület-felügyelőkkel együtt – több mint kétszázan voltak kint, hogy ellenőrizzék a védelmi intézkedések betartását, de kevés esetben kellett intézkedniük. 
  • Addig maradnak fent a humanitárius folyosók, amíg lesznek olyan országok, ahonnan nem lehet korlátozás nélkül belépni.
  • Sorban álláskor tartsuk meg a szükséges távolságot. Müller szerint nem kell a jelenleginél több korlátozás. Fertőtlenítsenek sűrűn a vendéglátóhelyeken. 
  • Kerüljük a zsúfoltságot a „szedd magad” eperföldeken is. 
  • Az ivóvízben nem terjed a vírus. A szennyvízben sem mutatták ki Müller szerint a vírus terjedését. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja a szennyvizeket Budapesten, majd mennek vidékre is. 
  • Több idősotthonban már többször fertőtlenítettek, főleg ott, ahol már voltak pozitív esetek. 
  • A veszélyhelyzet azért van, hogy időben intézkedéseket hozzanak a járvány ellen. A beutazási korlátozás része ennek, de nem függ tőle. Ha a járványügyi helyzet indokolttá teszi, továbbra is maradhatnak olyan országok, ahonnan csak úgy léphetnek be magyar állampolgárok, hogy utána hatósági házi karanténba kerülnek. A cél az Lakatos szerint, hogy a lehető legtöbb országra kiterjesszék az utazási könnyítéseket. 
  • A szabadidő-sporttevékenység már nem korlátozott, így működhetnek a tánciskolák. Az menjen oda, aki tünetmentes és egészséges, mondta Müller. 

     

  • A bevetési csoport ott lesz a gócpontoknál, hogy gyors lépéseket tegyenek azért, hogy gátat szabjanak a fertőzés elterjedésének. 
  • Az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez csak akkor kell laboratóriumi vizsgálatot csinálni, ha felmerül a gyanú a megbetegedésre. Ez egy előszűrés: testhőmérsékletet mérnek, kérdőívet töltetnek ki, ezek alapján mérlegelik, hogy felmerül-e a fertőzés gyanúja.