HVG: el akarta titkolni a kormány, de nyilvánosságra kell hozni az operatív törzs jegyzőkönyveit

A lap tavaly májusban indított pert a koronavírus-járvány idején összegyűlt adatok nyilvánosságra kerüléséért.

2023. november 24., 18:13

Szerző:

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben és úgy döntött, ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit. A lap azt írja, a kormányzat titkolózása miatt másfél éve indítottak pert az adatok nyilvánosságáért, „amit Orbánék egy külön, visszamenőleges hatályú jogszabállyal igyekeztek gátolni – úgy tűnik, sikertelenül”.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs munkájának véget érésével már nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának. Noha jogerős az ítélet, a testület még mindig fordulhat a Kúriához. Ha azonban nem történik fellebbezés, akkor több száz olyan irat kerülhet nyilvánosságra, amelyet eddig minden eszközzel titkolni igyekezett a kabinet.

Az egyelőre szóbeli ítélet szerint az Ítélőtábla bírói tanácsa összesen 175 jegyzőkönyvet nézett át, és csak 13-ban találtak pár bekezdést, amelyet az iratok kiadásakor indokolt kitakarni, mert azok a döntéselőkészítő munkát végző személyekhez köthető „véleményező tartalmi elemek”.

(Kiemelt kép: Dr. Hans Kluge, a WHO európai régiójának igazgatója adja át a WHO legmagasabb fokozatú kitüntetését dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének. 2022. november 16. Fotó: WHO Facebook)