Önt is zavarja, hogy kormánypropagandát kap az e-mail címére, amivel oltásra regisztrált?

Az adatvédelmi biztos szerint nem aggályos, hogy nem csak az oltással, illetve a járvánnyal kapcsolatos „információkat” osztott meg velünk a kormány, mert hozzájárultunk, amikor megadtuk az adatainkat. 

2022. április 11., 16:33

Szerző:

A napokban jelent meg egy állásfoglalás a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) oldalán, melyben azt jelentik be, hogy a NAIH előtt több vizsgálat indult olyan bejelentések nyomán, amelyekben valamely érintett azt panaszolta, hogy bár megadta a hozzájárulását a koronavírus elleni oltásra történt regisztrációja során a későbbi kapcsolattartás céljából történő adatkezelésre, mégis jogsértőnek tartja, hogy nem kizárólag az oltással, illetve a koronavírussal összefüggő hírlevelet kapott – szúrta ki az Úgytudjuk.hu.

A Hatóság gyakorlata szerint ilyen panasz esetén minden esetben a vakcinainfo.gov.hu-n közzétett és folyamatosan hozzáférhető adatkezelési tájékoztató tartalmát tekinti irányadónak. Ez pedig kimondja, hogy „Amennyiben Ön továbbra is kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, az űrlap végén található „Hozzájárulok, hogy későbbi kapcsolattartás céljából a megadott kapcsolattartási adataimat visszavonásomig kezeljék az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerintgombra kattintással Ön önkéntes hozzájárulását adja, hogy további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából a közölt kapcsolattartási adatait (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám) Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontjára figyelemmel a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ez esetben adatait az adatok átadását övetően az Idomsoft Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.), mint adatfeldolgozó tárolja.”

Ez tehát azt jelenti, hogy Magyarország Kormánya nem adatkezelő, a panaszokkal érintett hírlevelek küldéséhez az email címek adatkezelőjeként a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint jogi személyt jelöltek meg. A NAIH szerint pedig az adatkezelési tájékoztató alapján az adatkezelőnek, valamint adatfeldolgozójának a „későbbi kapcsolattartás”, nem pedig a kizárólag oltással, illetve koronavírussal kapcsolatos hírlevélküldés volt a megjelölt adatkezelési célja. Ehhez egyébként mindenki hozzá is járult, aki beikszelte a második négyzetet is, amikor még az oltásokért regisztrált. A NAIH szerint így ténylegesen jogsértő adatkezelést nem történt. 

A hatóság viszont adott egy kis tippet: ha már nem szeretnénk ilyen leveleket kapni, akkor azt jelezhetjük az adatkezelő irányába, akinek törölnie kell a begyűjtött adatokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Balázs Attila)

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.