Ónos eső várható vasárnap az ország jelentős részén

A közlekedést a csúszós utak mellett sűrű köd és hószállingózás is nehezíti.

2023. december 9., 20:55

Szerző:

Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat ónos eső miatt vasárnap éjfélig. Három megyében (Baranya, Somogy és Zala) narancs riasztás van érvényben, további 11 megyében citromsárga veszélyjelzést adott ki az OMSZ.

A tartósan rétegfelhős helyeken hószállingózás, esetleg ónos szitálás is kialakulhat.

A délutáni előrejelzést estére azzal egészítették ki az időjósok, hogy a köd is megjelenik, elsősorban Csongrád-Csanádban és Bács-Kiskunban lehet tartós, sűrű ködre számítani.

Ónos eső szombat éjszaka második felétől a késő délelőtti órákig a Dunántúlon egyre többfelé várható, esetleg a Dél-Alföld egyes részein is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúl déli felén akár 1 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső hullhat.

 (Kép forrása: OMSZ)

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel-3 cm-t, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több ( >5 cm) is lehet. A Dunántúli-középhegység magasabb részein az erős szél gyenge hófúvást okozhat.

(Kiemelt kép forrása: Pexels)