Másodfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt

Másodfokú (narancs) riasztás van érvényben az ónos eső miatt több vármegyében.

2024. január 23., 08:41

Szerző:

Ónos eső veszélye miatt keddre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Fejér, Pest és Veszprém vármegye területére a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Mint írták, éjfél körül egy front csapadékzónája érkezik, amely északnyugat felől halad délkelet felé. A csapadékzónából kedd kora délelőttig az északkeleti vármegyék kivételével nagy területen várható ónos eső, amelynek mennyisége döntően 1 milliméter alatt lesz, de Fejér, Pest és Veszprém vármegyében vastagabb jégpáncél is képződhet.

A meteorológiai szolgálat ezért keddre a három vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki, ezekben többórás ónos eső várható, amelynek mennyisége meghaladhatja az 1 milliméternyit.

A többi vármegyére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével – pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge ónos eső veszélye miatt.

A múlt heti ónos eső miatt sok baleset történt, országszerte mintegy 4000 segélyhívás érkezett a mentősökhöz.

Ha az ónos eső jégpáncélt képez az utakon

Ónos esővel érintett területen csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan teendőjük van. Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.


Ha mindenképpen útra kell kelniük, csak olyan járművel induljanak el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve


Töltsék fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.


Ne tévessze meg az autósokat, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.


Vezessenek a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően.


Tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetőek legyenek.


Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljenek, és ne csak a közvetlen előttük haladókra.


Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról az Útinform oldalán.

(Fotó: Freepik)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.