Olcsóbb lesz a távfűtés Kaposváron

Január 1-jével csökken a távfűtés díja Kaposváron, annak ellenére, hogy a kormány emelte az egyetemes gázárat - közölte Szita Károly (Fidesz) polgármester kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón.

2009. december 29., 16:04

Beszámolt arról, hogy a hődíjat 26,5 százalékkal, míg az alapdíjat 13 százalékkal csökkenti az önkormányzat többségi tulajdonában lévő szolgáltató, a Vagyonkezelő Zrt. Ez egy átlagos nagyságú - 50 négyzetméteres - lakás esetében a jelenlegi 199 ezer forintos költséghez képest éves szinten mintegy 40 ezer forint, havonta 3200-3300 forint megtakarítást jelent - tette hozzá.

Szita Károly közlése szerint a mintegy 20 ezer kaposvári lakost - 6850 lakást - érintő díjcsökkenés a gázszolgáltatóval megkötött előnyös szerződésnek, az áfa csökkenésének, a vagyonkezelő fegyelmezett gazdálkodásának, valamint az önkormányzat éves szinten 32 millió forintos támogatásának köszönhető.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a csökkenés tartós lesz, noha - tette hozzá - a gáz árát nem az önkormányzat határozza meg, és áprilisban a kormány új gázárat tesz közzé. Egyúttal jelezte: 2011-től a távhődíj újabb csökkenése várható a somogyi megyeszékhelyen, ugyanis a vagyonkezelő az addigra elkészülő biomassza-erőműtől vásárol a gáz jelenlegi áránál olcsóbb energiát – írta az MTI.

Szita Károly kitért arra is, hogy a januártól emelkedő gázár jelentősen növeli a nem távfűtéses lakásokban élők terheit, az önkormányzat számukra azzal nyújt segítséget, hogy 10 millió forinttal emeli a lakásfenntartási támogatás jelenlegi, mintegy 70 millió forintos összegét.