Microsoft-botrány: az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálódik a magyar államot érintő korrupciós ügyben

2019. július 29., 18:41

Szerző:

Megerősítette az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), hogy vizsgálatot indított a Microsoft-botrányként megismert korrupciós ügyről – írja a Népszava.

Az Egyesült Államok törvényei szerint, ha egy amerikai cég külföldi korrupció részévé válik, akkor azt ugyanúgy büntethetik az anyaországban. A Microsoftról márpedig kiderült, hogy a magyar állami beszerzéseknél egy közvetítőláncon keresztül túlárazott szoftverliszenszeket adtak el, illetve kenőpénzeket is kifizettek.

Ugyan Magyarországon ebből nem lett – egyelőre – büntetőügy, de a Microsoftot elszámoltatták az amerikai hatóságok, és nagy bírságot szabtak ki a cégóriásra, összesen 25 millió dollárt, azaz 7,3 milliárd forintot kell büntetésként fizetniük.

Az OLAF egyelőre csak annyit közölt, hogy európai uniós forrásokat is érintenek a korrupcióval átszőtt magyar közbeszerzések, ezért vizsgálódhatnak.

A kiszivárgott nyomozati anyag szerint a Microsoft egy munkatársa a belső levelezésben azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárulását adta az árak átszabásához az egyik közbeszerzésben.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.