Az ünnepi beszéd hiánya

A kormányfő sok mindent megengedhet magának, de azt talán mégsem, hogy a mai helyzetben kiálljon a tömeg elé, és sikerpropagandát adjon elő arról, milyen jól mennek a dolgok az országban – fogalmazta meg Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

2022. október 20., 12:56

Szerző:

Szokatlan október 23-ának nézünk elébe – értékelte Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, hogy a Fidesz nem szervez „központi rendezvényt”, Orbán Viktor miniszterelnök pedig Zalaegerszegen, a Mindszentyneum – Mindszenty József látogatóközpont új épületének átadásán szólal fel az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján – írja a Népszava

Elmarad a „nagy beszéd”

Összellenzéki rendezvény sem lesz, az ellenzéki pártok a diáktüntetéshez csatlakoznak majd. Ezzel megszakad a megszokott trend, hogy március 15-e és október 23-a nem kizárólag nemzeti ünnep, hanem fontos politikai esemény is. A pártok a közfigyelmet arra használják, hogy elmondhassák az üzeneteiket.

A Republikon Intézet igazgatója szerint a kormánypárt nem érzi úgy, hogy ennek az október 23-ának és egy „nagy beszédnek” helye lenne a fideszes kommunikációban. Annak ellenére sem, hogy most indult kormányzati kampány az „elhibázott brüsszeli szankciókról” és a „nemzeti konzultációról”.

Október 23-a a szovjet elnyomó rendszer elleni forradalom emléknapja, Oroszország ebben az összefüggésben nem Magyarország szövetségeseként jelenik meg. A miniszterelnök viszont az ukrajnai háború kitörése óta próbál egyensúlyozni abban a kérdésben, hogy Magyarország mennyire áll Ukrajna, Oroszország és a béke pártján – magyarázta Virág Andrea. A magyar kormány nem tud egyértelmű, az Európai Unió által is elfogadott álláspontot kialakítani. Feltehető, hogy ezzel a nehezen megkerülhető aktuálpolitikai aspektussal Orbán nem szeretne foglalkozni az évfordulón.

Másrészt pedig gazdasági válság van, amelynek elemzők szerint még csak az elején tartunk. Orbán Viktor ünnepi beszédeinek általában az is a funkciója, hogy demonstrálja: minden a legnagyobb rendben. A kormányfő sok mindent megengedhet magának, de azt talán mégsem, hogy a mai helyzetben kiálljon a tömeg elé, és sikerpropagandát adjon elő arról, milyen jól mennek a dolgok az országban – állapította meg Virág Andrea.

(Kiemelt fotónk: Orbán Viktor kormányfő ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)