Oktatóvideó készült a légzőizmok erősítéséről

A gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak ajánlják, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú gyógyultaknak is.

2021. február 25., 14:32

Szerző:

A Semmelweis Egyetem Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével készített oktatóvideót arról, hogy miként lehet megerősíteni a légzőizmokat. A gyakorlatok azért fontosak, mert a tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel.

A koronavírus leginkább a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket, vagyis az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket sújtja. A betegséggel szembeni védekezésben kulcskérdés az erőteljes köhögés, amelyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít. A tornát követő három hetet követően már jelentős változás érhető el – írja a telex az egyetem sajtóközleménye alapján.

Azt javasolják, hogy „ha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor végezzük el az itt látható egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd”. A gyakorlatot ajánlják beépíteni a mindennapokba.

 

(Kiemelt kép: YouTube | Semmelweis Egyetem)