Titoktartási nyilatkozatban tiltaná meg egy tankerület, hogy a pedagógusok a bérükről nyilatkozzanak

2019. október 9., 12:38

Szerző:

Azt is megtiltanák a Székesfehérvári Tankerülethez tartozó iskolák pedagógusainak, hogy a fizetéseikről beszéljenek – derül ki a Népszava birtokába jutott titoktartási nyilatkozatból, amelyet néhány napja kaptak kézhez a tankerület tanárai.

Az ügy előzménye, hogy nemrég fotókampányban mutatták be pedagógusok, hogy milyen megalázó béreket keresnek, ezért hány évet tanultak és hány év gyakorlat áll mögöttük.

A titoktartási nyilatkozat alapján az aláíróknak vállalniuk kell, hogy minden, feladatteljesítés közben tudomásukra jutott információt titokként kell kezelniük, azokat harmadik személy számára nem teszik hozzáférhetővé, nem hozhatják nyilvánosságra.

Nem beszélhetnek a diákok tanulmányaival összefüggő információkról és a személyi juttatásokról. A nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség azt követően is élni fog, ha a munkavállaló munkaviszonya már megszűnt. Mindettől csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság a titok kiadására kötelez. Máskülönben fegyelmi eljárást indítanak.

Fotó: Facebook

A pedagógusokat egyébként valóban köti titoktartási kötelezettség például a diákokkal, családjukkal kapcsolatos személyes adatok tekintetében, mindezt a Munka törvénykönyve szabályozza. Az ezen túlmenő szigorításokat szakértők felesleges, a tanárok megfélemlítésére, elhallgattatására irányuló túlszabályozásnak tartják.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a lap érdeklődésére azt mondta a Székesfehérvári Tankerület titoktartási nyilatkozatáról, hogy az ilyen fokú szigor jogsértő lehet.

Nemcsak abban gátolhatja a tanárokat, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról, hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak. Ráadásul amíg a köztisztviselőknek jár hallgatási díj, a pedagógusoknak szóló nyilatkozatban erről szó sincs.

A PSZ vezető jogtanácsosa, Selmeciné Csordás Mária pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszony tekintetében nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat, így a pedagógusokat sem. Hangsúlyozta, hogy senki ne írja alá a nyilatkozatot.

A tankerület a cikk megjelenéséig nem válaszolt a lapnak.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.