Obstrukcióval akadályozná az ellenzék a rabszolgatörvény elfogadását

2018. december 10., 11:20

Szerző:

Ellenzéki frakciók parlamenti obstrukciót terveznek a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes törvényjavaslat miatt.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte, az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez 2800 módosító indítványt nyújtanak be, amelyekről külön-külön kell majd szavaznia a parlamentnek. Azt szeretnék elérni – mondta –, hogy ne fogadják el a napirendet, amelyen szerepel a rabszolgatörvény, azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető elmondta, ha a jogszabályt mégis elfogadja az Országgyűlés, akkor az Alkotmánybírósághoz és strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája nem felelt meg a jogszabályoknak. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese is úgy látta, hogy a parlamenti vita miatt közjogilag érvénytelen lesz a jogszabály és arról addig nem is szabadna dönteni, amíg a parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal a kérdésben.

A Fidesz az előzetes egyeztetés elkerülésével, két képviselő – Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf – egyéni indítványával emelné meg évi 400 órára az elrendelhető túlórák számát, valamint tolná ki 3 évre az elszámolás idejét. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatók gyakorlatilag bevezethetik a heti hat napos munkaidőt, a többletmunkáért járó pénzzel viszont csak háromévente kell elszámolni. A módosítás ellen a szakszervezetek is tiltakoznak, a szombati tüntetés után országszerte kezdeményeznek akciókat.

 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Tegnap 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.