Négyszázalékos gazdasági növekedést és a nyugdíjasok védelmét ígérte Varga Mihály

A családtámogatási rendszer megújítása mellett is három és félszer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben – jelentette be a csütörtök délutáni rendhagyó Kormányinfón a pénzügyminiszter.

2023. május 25., 15:54

Szerző:

Egyúttal kijelentette, hogy a családpolitikai kiadások és adókedvezmények összege meghaladja a 3300 milliárd forintot.

Varga Mihály bejelentette a nyugdíjasok védelmét is, valamint biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíjat. A cél, hogy Magyarország a 2024-es évben is védelmet tudjon biztosítani a legfontosabb társadalmi csoportok számára, megvédik a családokat, nyugdíjasokat, munkahelyeket, és fenntartják a rezsivédelmi alap támogatásait – húzta alá.

A pénzügyminiszter összegezte a költségvetési tervezet legfőbb adatait: 4 százalékos növekedéssel számolnak, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, 66,7 százalékos államadóssággal, valamint 6 százalék körüli éves inflációval.

A 2013 óta fenntartott rezsivédelmi alap megmarad 2024-ben is – emelete ki. Ennek fedezete a különadókból és egyéb bevételekből lesz.

Varga Mihály szerint a magyar gazdaság 2022-ben is jól teljesített. Idén a kormány célja, hogy elkerüljük a gazdasági visszaesést és 1,5 százalék lehet a növekedés, jövőre 4 százalék körülire várják. „Tarjuk a költségvetést” – húzta alá a tárcavezető, majd kitért arra, hogy folytatják a költségvetés konszolidációját. 2024-re 2,9 költségvetési hiánnyal számolnak, az államadósság 66,7 százalék.

Az infláció a tervek szerint 2024-ben 6 százalék körül lesz – közölte Varga Mihály.

(Kiemelt kép: Varga Mihály a 2023. május 25-ei Kormányinfón. Kép: YouTube)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.