Figyelem: lejár a nyugdíjasok kedvezménye

Rossz hírt kaptak a nyugdíjasok: a szünidő beköszöntével már nem elérhető a nyugdíjaskedvezményes nap.

2024. május 25., 07:23

Szerző:

Gyakorlatilag mindegyik termálfürdő biztosít valamekkora árengedményt a nyugdíjasok számára. Sőt, egyes helyeken még ezen felül is adnak némi kedvezményt az idősebb vendégkörnek – írja a Termál Online alapján az Infostart.hu. Hozzáteszik azonban, hogy ezek a kedvezmények a kiemelt időszakokon kívül – azaz tanítási szüneteken kívül – érhetőek el, ilyenkor van heti egy, vagy két nyugdíjaskedvezményes nap.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a nyugdíjas árengedmények kifutnak a nyári tanítási szünet kezdetén, vagy akár hamarabb is.

A cikkben részletesen ismertetik azt is, hogy hat termálfürdőben milyen nyugdíjas kedvezmények vannak, és ezek meddig érhetőek el még. Van, ahol csak május végéig él a kedvezmény, máshol meg június 20-körül ér véget.

Brutális áremelkedés után

Ahogy korábban írtunk: akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a strandbelépők. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára szerint 10-15 százalékkal kerülhet többe egy belépőjegy, a jelenlegi árakhoz képest. A Víziközmű Szövetség szerint azonban 12 év után a megfelelő szolgáltatás biztosítása miatt szükség volt az áremelésre – olvasható az rtl.hu riportjában.

A Magyar Fürdőszövetség szerint a nem lakossági felhasználóknak január elsejétől megemelt vízdíjak sok helyen drágább strandbelépőket hozhatnak.

Május, június hó folyamán a legtöbb fürdő kénytelen lesz áremeléshez nyúlni, melynek a mértéke egy ilyen 10-15 százalék lesz a jelenlegi árakhoz képest

– mondta az rtl.hu beszámolója szerint Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Szerinte ugyan a legtöbb fürdő saját kúttal rendelkezik, például a zuhanyzók, vécék és éttermi szolgáltatások, valamint a medencék tisztításakor is a közműhálózatot használják. Úgy kalkulálnak, hogy van olyan fürdő, ahol a víznek az ára két és félszeresére, a csatornadíj pedig háromszorosára emelkedett és az alapdíjak is nőttek.

„Ez egy kisebb közepes fürdő esetén éves szinten 10 milliós nagyságrendű többletköltséget jelent, míg nagyobb fürdők esetében 100 milliót is meghaladó költség növekedést jelent”

– tette hozzá Balogh.

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a megfelelő minőségű szolgáltatás biztosítása miatt volt szükség az áremelésre.

„Legutóbb 12 évvel ezelőtt változtak ezek a díjak méghozzá akkor 2,5 tized százalék körüli értékkel. Tehát az utóbbi 12 évben minden olyan szolgáltató, aki igénybe vette ezt a szolgáltatást az inflációs hatások nélkül vette igénybe és élvezte ennek az előnyeit” – mondta Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

A Fürdőszövetség abban bízik, hogy az áremelkedés mértéke még nem befolyásolja negatívan a forgalmat, de ha szükséges, a szezonon kívül bizonyos szerződéseket meg is szüntethetnek, ami megtakarítást jelenthet.

Váratlan kedvezményeket kapnak a nyugdíjasok februárban

A hogyan arról beszámoltunk, a 13. havi nyugdíj egészségtudatos elköltésére tesz javaslatot legalább nyolc termálfürdő, ahol még a kedvezményes jegyekre is újabb kedvezmények vehetők igénybe.

A hazai termálfürdők többsége kedvezményes jeggyel várja a nyugdíjasokat egész évben, de vannak fürdők, amelyek további kedvezményekkel kedveskednek a februárban fürdőzni vágyó nyugdíjasoknak – írja a Termálonline.  A szintén februárban érkező 13. havi nyugdíj elköltésére tehát a melegvizes medencéket és egyéb wellness programokat kínáló egységek is kínálnak alkalmat.

(Kiemelt kép: Turisták és vendégek úsznak a budapesti Széchenyi fürdő vizében 2023. február 6-án. Magyarország nagyszerű termálfürdői a felszínen maradásért küzdenek, a rohamosan emelkedő energiaszámlák miatt. ISZA FERENC / AFP)