Meglepő: egyre több nyugdíjas kap átlagkereset meghaladó nyugdíjat

A nettó átlagkereset 385 ezer forint, a nettó minimálbér 133 ezer forint, a nettó garantált bérminimum pedig 197 ezer forint volt 2023 elején.

2023. november 13., 10:05

Szerző:

Az elmúlt három évben 160 ezer forintos értékhatárig csökkent az alacsonyabb nyugdíjat kapók száma, 160 ezer forinttól fölfelé pedig nőtt a nagyobb összegű juttatásra jogosultak száma. Másrészt már akár 175 ezer olyan nyugdíjas is lehet, aki több pénzt kap havonta, mint a nettó átlagkereset összege, vagyis 385 ezer forint – írja a Ripost alapján az Infostart.hu.

Megemlítik még, hogy a nyugdíjkorrekció hatással lesz a jövő évi nyugdíjakra is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a jelenlegi 210 ezer forintos átlagnyugdíj a nyugdíjkorrekció hatására 217 ezer forintra emelkedik. Mivel 2024 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékét a jövő évre becsült inflációnak megfelelően 6 százalékban állapították meg, az átlagnyugdíj kevéssel meghaladja majd a 230 ezer forintot. A februári és a 13. havi nyugdíj összege együttesen átlagosan 460 ezer forint lehet, ennyit utalhatnak majd átlagosan a nyugdíjasoknak februárban.

(Fotó: Unsplash.com)

09:10

Ferihegy veszi át azoknak az utasoknak egy részét, akik a debreceni légikikötőből utaztak volna a következő hetekben. Az érintett utasok a légitársaságuktól kapnak tájékoztatást arról, hogy járatukat átirányítják vagy törlik-e. A Budapest Airport számára az átirányítások várhatóan napi 3-4 plusz járat kezelését jelenthetik, így jelen helyzetben a budapesti légikikötő utasforgalma a napi 55 ezer főt is meghaladhatja

Tegnap 17:27

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.