Három hét múlva érkezik a 13. havi nyugdíj első részlete

Február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

2021. január 20., 12:48

Szerző:

Zsigó Róbert tájékoztatása szerint 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő csaknem 37 650 forintot kap - a 13. havi nyugdíj első részleteként - 2021 februárjában, a havi nyugdíján felül. Kiemelte: az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők - összesen 2,56 millió ember - kapják meg idén az egyheti plusz juttatást, összesen mintegy 77 milliárd forint értékben.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy aki bankszámlára kapja az ellátást, már február 12-én hozzájut a plusz összeghez, postai kézbesítés esetén a februári ellátással együtt, február 12-től kézbesítik a postások a járandóságot.

A kormány döntése értelmében a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja, és megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is. Az inflációkövető nyugdíjemeléssel ez év januárjától 3 százalékkal emelt nyugdíjszerű ellátást kapnak az érintettek. Ha az éves várható infláció ennél magasabb lesz, akkor novemberben - januárig visszamenőleg - korrekciót hajtanak végre, és a nyugdíjasok megkapják a különbözetet.