Nyugdíj: februárban átlagosan 460 ezer forintot kapnak kézhez a nyugdíjasok

Már nem kell sokat várniuk a nyugdíjasoknak a következő kifizetésükre. Átlagosan 460 ezer forint nyugdíjat kapnak kézhez. 

2024. január 29., 11:05

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter felhívta arra a figyelmet, hogy rövidesen érkezik a 13. havi nyugdíj, illetve a februári nyugdíj, így egyszerre nagyobb összeget kaphatnak az idős emberek. A miniszter Közölte: átlagosan 460 ezer forintot kapnak kézhez a nyugdíjasok.

„A baloldal elvette, mi visszaadjuk: két hét múlva érkezik a 13. havi és a februári nyugdíj. Több mint 1000 milliárd forintot utalunk a költségvetésből.”

– mondta.

Hozzátette: a költségvetés biztosítja a 13. havi nyugdíjak kifizetéséhez szükséges 520,5 milliárd forintot, így a februári ellátással együtt összesen 1041 milliárd forintot fordítunk a nyugdíjakra.

Hozzáfűzte, a nyugdíjasok februárban átlagosan 460 ezer forintot kapnak kézhez.

Emlékeztetett: a kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét. „Ezt be is tartottuk, hiszen a nyugdíjak összegét 2010 óta közel több mint a kétszeresére emeltük, vásárlóerejüket pedig 20 százalékkal javítottuk” – hangsúlyozta a miniszter.

„Tavaly 18,5 százalékkal emeltük a nyugdíjakat, idén további 6 százalékkal” – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Ezért kapnak többet a budapesti nyugdíjasok

A budapesti nyugdíj közel ötödével magasabb az országos átlagnál. A legkevesebbet a Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében élő idősek kapják.

Mint arról korábban beszámoltunk: februárban extra pénzt kapnak az idősek, a tizenharmadik havi nyugdíj érkezik az idei emelés mellé. Az ellátás összege azonban eltér egymástól – számolta ki a Buksza, az Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja. A számokból kiderül, ahogy az átlagfizetéseknél, a nyugdíjaknál is számottevőek a különbségek az országon belül.

Mint ismert, a Pénzügyminisztérium tavaly év végi prognózisa után a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette: az idei évre 3,6 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a kormány. Mindez azért érdekes, mert a 2024-es költségvetést tavaly nyáron 4 százalékos növekedéssel fogadta el a kormány, majd a parlament, valamint azért is érdemes külön megemlíteni, mert a nyugdíjprémium szabályai szerint ez az extra összeg csak 3,5 százalékos növekedés felett jár novemberben.

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány most azzal számol, hogy épp teljesül a nyugdíjprémium kifizetésének feltétele, amire egyébként eredetileg az idei költségvetésbe 20,5 milliárd forintot tervezett be – írja a Portfolio.

Nyugdíj és nyugdíjprémium

A nyugdíjprémium két tényező szorzata: a tényleges GDP-növekedés és a törvényi 3,5 százalék küszöbérték különbségével mint szorzószámmal kell megszorozni a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot – emlékeztet a gazdasági lap. Tavaly novemberben az átlagnyugdíj összege 218 ezer forintra emelkedett, idén januárban ez további 6 százalékkal nőtt, vagyis meghaladta a 231 ezer forintot. A nyugdíjprémium összege tehát egy átlagnyugdíjban részesülő időskorú esetében így kalkulálható ki: 20 ezer forint * (3,6-3,5). Ez 2000 forintos plusz bevételt jelenthet majd az átlagnyugdíj szintjén idén novemberben. Van viszont a kormányban olyan – nem hivatalosnak tűnő – várakozás is (elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztériumban), miszerint a 4 százalékos idei növekedés még mindig tartható. Ez esetben az egyszeri kifizetés az átlagnyugdíj szintjén 28 ezer 875 forint lenne.

(Kiemelt kép: Bilibok Katalin postás (b) levelet ad fel Budapest XVIII. kerületében 2018. április 24-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.