Kamatostul lehet majd kérni a nyugdíjat, ha az állam késne vele

2019. november 25., 15:16

Szerző:

A nyugdíjasok életét érintő számos törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – gyűjtötte össze az ATV.

Jövőre indul a nagyszülői gyed, aminek feltételei ismerhetők meg a javaslatból. A jövőben tehát az unokájával maradhatnak a gyed keretében azok a nagyszülők, akik még nem nyugdíjasok és munkajövedelemmel rendelkeznek. A szülői gyedhez hasonlóan az ellátás folyósítása alatt fizetés nélküli szabadságban és felmondási védelemben részesülnének, valamint a gyed időszaka szabadságra és végkielégítésre is jogosítana. Érdemi különbség viszont, hogy a nagyszülők semmilyen keresőtevékenységet nem folytathatnak, tehát részmunkaidőben sem.

Életkép - Budapest - Margitsziget
Fotó: MTI/Jászai Csaba

Késedelmes kamatot is felszámolnak a nyugdíjnál jövőben, ha a nyugdíjfolyósító valamilyen hiba miatt csak késve tudja kifizetni a jogosultaknak nyugdíjukat. A jogszabálytervezet úgy fogalmaz, hogy „a hatóság jogszerűtlen eljárása esetén járjon ugyanakkor kamat, mintha amekkorát az ügyfél fizet a hatóságnak, ha ő vét a jogszabályok ellen” – írja az ATV.

Nem állami támogatású idősgondozó otthonokat is lehetne létrehozni a jövőben, melyek teljes egészében a befizetésekből tartanák fenn magukat. Míg a jelenlegi intézményekbe legfeljebb a lakók 15 százalékáig lehet felvenni gondozásra nem szoruló személyeket, ezekben az új otthonokban nem lenne ilyen megkötést. A lakók védelmét szolgálná ugyanakkor, hogy amennyiben egy lakó az idő elteltével mégis gondozásra szorulna, az otthon nem bonthatna velük szerződést, valamint az ellátási díj legfeljebb az infláció kétszeresével lenne emelhető.