A Nyugati pályaudvar mellett építik fel az új budapesti nagycirkuszt

2019. augusztus 3., 07:37

Szerző:

Péntek este a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amelynek a tanúsága szerint Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak fogják nevezni azt a szórakoztató komplexumot, amely a Városliget átalakítása miatt a Fővárosi Nagycirkusz szerepét veszi át Budapesten – derül ki a hvg.hu cikkéből. Épületét a Eiffel tér és a Podmaniczky utca, illetve a Ferdinánd híd és a vasúti pálya közötti területen fogják felhúzni, azt pedig, hogy önálló telkek alakítsanak ki, a rajtuk lévő vasútüzemi elemeket pedig kiváltsák, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek kell elintéznie.

Fotó: Wikipédia

A kormányhatározat értelmében néhány kiszolgáló funkció továbbra is a célra jelenleg használt helyeken működik majd, és felújítják a az egészet felügyelő leendő üzemeltető, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. kezelésében álló cinkotai és zuglói ingatlant is. 

Az egyelőre nem világos, hogy mindez mennyibe fog kerülni, de Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének azonnali hatállyal javaslatot kell tennie az előkészítés feladatairól, előkészítés forrásigényéről és ütemezéséről, amelynek a költségeit a Beruházás Előkészítési Alapból fedezik majd. És szerepel a kormányhatározatban az is, hogy mivel az új fővárosi nagycirkusz bevétele várhatóan csökkenni fog a változások miatt, működését a Liget Projekt költségvetéséből is lehet finanszírozhatják.

Az Emmi kulturális államtitkára jelenleg Fekete Péter, a fővárosi Nagycirkusz volt igazgatója, akit nemrég a biztonság kedvéért cirkuszművészeti miniszteri biztosnak is kineveztek.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.