Nyomozás indult a keleti vakcinák engedélyezése ügyében

Nyilvánosságra került pár hivatalos dokumentum. 

2022. február 11., 11:25

Szerző:

Hivatali visszaélés és foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak nyomozást a keleti vakcinák engedélyezése ügyében. Erről a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatta Hadházy Ákos független képviselőt, aki korábban feljelentést tett a témában.

„Politikai nyomásra, a szakma írott és íratlan szabályainak lábbal tiprásával engedélyezték ezeket a készítményeket, ezzel több százezer honfitársunk életét közvetlenül veszélyeztetve”

– írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán. Majd azt is hozzátette: manapság már a nyomozás elrendelésének puszta ténye is azt bizonyítja, hogy a gyanú nagyon erősen megalapozott. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azután tett feljelentést a keleti vakcinák engedélyezése ügyében, miután nyilvánosságra kerültek a hivatalos dokumentumok azok jóváhagyási folyamatáról. Az iratokból kirajzolódik, hogy a magyar szakembereknek is voltak fenntartásai a kínai és az orosz vakcina alkalmazása miatt. 

A büntetőfeljelentés szerint a képviselő többek között azt is kifogásolta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a decemberben kiadott dokumentumok szövegének egy részét „bírósági korlátozás ellenére kitakarta”, és hogy az intézmény több adatot is el akart titkolni a nyilvánosság elől. 

(Kiemelt képünk: A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát veszi ki a hűtőből a kormányhivatal munkatársa Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, ahol átadják a vakcinákat a háziorvosoknak 2021. március 23-án. Fotó: MTI/Bús Csaba)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.