Nyilvánosságra került a Pesti TV-s belső médiaháború egy részlete

Elterjedt a pletyka, hogy összevonják a HírTV-t a Pesti Tv-vel. Huth Gergely programigazgató feldúltan nyilatkozott a Média1-nek, Vaszily Miklós a pénzek útját vizsgálja. 

2021. július 13., 09:48

Szerző:

„Jelenleg nincs napirenden a Pesti TV és a HírTV összeköltöztetése, összevonása” – cáfolta a pletykát a Media1.hu érdeklődésére Vaszily Miklós, a Pesti TV társtulajdonosa. Vaszilyt azért kereste meg a lap, mert a Pesti TV berkeiben riadalmat keltett a pletyka, hogy a két tévé összeolvad. A társtulajdonos szerint mindössze arról van szó, hogy nyáron szünet van a friss műsorok gyártásában.

A Média1-nek Vaszily Miklós – a Mészáros Lőrinchez, Orbán Viktor barátjához is köthető Pesti TV-t üzemeltető médiavállalat 50 százalékos társtulajdonosa – azt is elmondta, hogy Huth Gergely műsorgyártó cége pazarlóan költi el a csatornától származó, a műsorok elkészítésére adott pénzeket. Ez egy olyan, a Pesti TV-s informátorok által összeállított listáról derült ki, ami eljutott Vaszily Miklóshoz is.

A lista állítólag terjedelmes és olyan ügyeket tartalmaz, amikből kiderül:

állítólag elképesztő pazarlás folyik a Pesti TV háza táján.

Az informátorok szerint a lista tartalma igazolja, hogy nem elsősorban a KATA adónem idén év eleji szabályainak egyébként valóban kedvezőtlen megváltoztatása okozott pénzügyi, likviditási gondokat a Pesti TV-nél (emiatt Huth Gergely programigazgató még gyűjtést is indított májusban), tehát nem az adójogi szabályok miatt csúszott a fizetés, hanem pénzszórás, pazarlás zajlik. 

Huthra tolta a felelősséget Vaszily

A Mészáros Lőrinc pénzét is felhasználó Bizalmi Vagyonkezelő Kft. és Vaszily 50 százalékos tulajdonában lévő Progress Media Hungary Kft. (a Pesti TV tulajdonosa) vállalkozási szerződés keretében, tehát megrendelőként gyártatja a csatorna műsorait Huth Gergely cégével, a Gerilla Press Kft.-vel. Vaszily Miklós a Media1-nek ennek kapcsán elmondta: a Progress Media Hungary Kft. – mint a csatorna tulajdonosa – határidőre fizet Huthék gyártócégének a műsorok után, így a munkatársak felé a múltkori fizetési késedelemnek nem a Progress Media Hungary Kft. volt az oka, és nem lett volna szabad előfordulnia. Vaszily reményét fejezte ki, hogy ez még egyszer nem fordul elő.

Vaszily ugyanakkor azt mondta a Media1-nek: a pénzek felhasználásával és a különféle belső ügyekkel kapcsolatos, a Pesti TV-s informátorok által összegyűjtött információkról mostanáig nem volt tudomása, majd kijelentette, hogy ki fogja vizsgáltatni ezeket, mert fontos, hogy a gyártópartner, a Gerilla Press megfelelően használja fel a Pesti TV-től műsorok gyártására kapott összegeket.

„A megfelelő lépéseket meg fogom tenni, át fogjuk beszélni üzleti partnerünk, a Gerilla Press Kft. vezetésével a költéseket és az informátor állításait. Térjünk vissza egy későbbi időpontban a kérdésre, amikorra ellenőrizhetjük az informátor által említett költéseket”

– nyilatkozta lapunknak Vaszily, aki megígérte, hogy a vizsgálat végeredményéről beszámol majd.

A Média1 többször beszélt Huth Gergellyel is; a Pesti Srácok című kormánypárti revolverlap főszerkesztőjeként is ismert programigazgató kategorikusan cáfolta, hogy összeköltözne a Pesti TV a HírTV-vel. Azt megerősítette, hogy „karcsúsítás” volt nemrég a cégnél. Ezt és a fizetések csúszását továbbra is a KATA adónem kedvezőtlen hatásaival magyarázta. A programigazgató a lapnak megerősítette, hogy a létszám 10 százalékával csökkent.

Huth Gergely cáfolta a pazarlásokat, szerinte rágalmakról van szó. Nem sokkal később a programigazgató meglehetősen feldúlva újrahívta a Média1-et és a lap szerint azzal fenyegetőzött, hogy meg se említsék a konkrét ügyeket, mert akkor azonnal jogi eljárás vár a lapra. Hozzátette: áll a Vaszily által említett vizsgálat elébe.

Félelem az összevonástól

A kormányközeli tévécsatornák esetleges összevonásától egyébként azért tartanak a jobboldali tévécsatorna munkatársai, hiszen amikor 2019-ben összeolvadt az Echo TV és a HírTV, az jelentős elbocsátásokhoz vezetett, és mivel a Pesti TV rendelkezik kevesebb nézővel a HírTV-hez képest, így vélhetően az összevonásból inkább a Pesti TV stábja jönne ki rosszabbul. Ráadásul nemrég a tavalyi alapítású kormányközeli tévécsatornánál csúszásba kerültek a stábtagok fizetéseivel, valamint sor került már némi létszámleépítésre és idén márciusban a műsorstruktúrán is igazítani kellett: meg kellett szüntetni a reggeli műsort, amelynek önmagában a léte is pénzkidobás volt.

A Pesti TV-s berkekben lévő félelmeket tovább táplálhatja az is, hogy a csatorna nézettsége a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres kutatási adatai szerint – az időnkénti kiugrásoktól eltekintve, amire Huth Gergely, a csatorna programigazgatója szereti felhívni a figyelmet – valójában közép- és hosszútávú trendeket nézve továbbra is meglehetősen alacsony – magyarázta a Média1. A számok alapján egyelőre olyan kevés nézőt mérnek a csatornának a mérőműszerek, hogy kérdés, hosszútávon fenntartható pályára tudják-e állítani. (Huth Gergely a nézettség kapcsán arra szokott hivatkozni, hogy a csatorna tartalmait sokan nézik az interneten keresztül, valamint egy, kormánypárti kutatóintézet által készített kutatást említ, amely szerint jó az elérése a csatornának.)

Még kormánypárti berkekben sem nézik jó szemmel, ha óriási pénzeket éget el egy olyan tévécsatorna, amit csak egy nagyon szűk kör néz. Így ugyanis nem járul hozzá érdemben a Fidesz 2022-es választási győzelméhez. A csatorna kritikusai szerint a Pesti TV-t jelenleg az tartja életben, hogy ha a csatornát ilyen hamar bezárnák, az komoly arcvesztés lenne.

A Pesti TV-t működtető Progress Media Hungary Kft. egyébként a 2020-as, csonka félévben félmilliárdos veszteséggel zárt. Ezt persze még be lehet tudni annak is, hogy egy induló csatornáról van szó, ahol komoly beruházásokra is szükség volt még úgyis, hogy a műsorokat a KESMA-hoz tartozó Hung-ister Kft. stúdióiban szokták felvenni a Pólus Center háta mögött. A Huth Gergely nevéhez kötődő Gerilla Press Kft., azaz a Pesti TV gyártópartnere 680 millió forint árbevételt és 11 millió forintos veszteséget produkált az Opten céginformációs rendszerben lévő adatok szerint, de azt nem tudni, hogy ebből mennyi származik a Pesti TV projektből.

(Kiemelt kép: Huth Gergely és Bayer Zsolt a HírTV Sajtóklubjában, Forrás: 168 Óra archív)