19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Rétvári Bence: November előtt nem kapnak plusz pénzt a nyugdíjasok

2020. május 20., 07:39

Szerző:

A járvány mögötti válság ellenére sem érkezik hamarabb nyugdíjon felüli plusz az arra jogosult idősek számára - írja az Mfor.hu.

Mindezt Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától tudni. Rétvári egy egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszában tette egyértelművé, hogy a kormány idén sem tesz kivételt,

és ha az infláció indokolja, akkor novemberben fizeti ki a különbözetet a januári emeléshez képest a nyugdíjasoknak.

A kérdést Gurmai Zita ellenzéki képviselő tette fel, aki arra volt kíváncsi, hogy a válsághelyzet miatt van-e lehetőség arra, hogy a 150 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők egyszeri, 50 ezer forint juttatásban részesüljenek. Gurmai azt is megkérdezte, hogy az alultervezett infláció miatt várható-e azonnali és visszamenőleges nyugdíjemelés, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapban a segélyezésre fordítható keret emelésére sor kerülhet-e.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rétvári ezek közül a kiegészítésre tért ki, közölve, hogy szeptembernél hamarabb nem lehet meghatározni az infláció tárgyévi mértékét, ugyanis "ennél előbb az év során a költségvetésben tervezett mértéknél magasabb infláció felelősséggel nem prognosztizálható".

"Amennyiben az inflációs mutatók indokolják, a nyugdíjasok november hónapban a különbözetet - a hatályos jogszabályok szerint - természetesen egy összegben teljes évre megkapják” - tette hozzá válaszában Rétvári Bence, megemlítve a 13. havi nyugdíj visszavezetését, valamint, hogy az arra jogosultak nyugdíjprémiumot is kaptak az elmúlt években.