Rétvári Bence: November előtt nem kapnak plusz pénzt a nyugdíjasok

2020. május 20., 07:39

Szerző:

A járvány mögötti válság ellenére sem érkezik hamarabb nyugdíjon felüli plusz az arra jogosult idősek számára - írja az Mfor.hu.

Mindezt Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától tudni. Rétvári egy egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszában tette egyértelművé, hogy a kormány idén sem tesz kivételt,

és ha az infláció indokolja, akkor novemberben fizeti ki a különbözetet a januári emeléshez képest a nyugdíjasoknak.

A kérdést Gurmai Zita ellenzéki képviselő tette fel, aki arra volt kíváncsi, hogy a válsághelyzet miatt van-e lehetőség arra, hogy a 150 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők egyszeri, 50 ezer forint juttatásban részesüljenek. Gurmai azt is megkérdezte, hogy az alultervezett infláció miatt várható-e azonnali és visszamenőleges nyugdíjemelés, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapban a segélyezésre fordítható keret emelésére sor kerülhet-e.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rétvári ezek közül a kiegészítésre tért ki, közölve, hogy szeptembernél hamarabb nem lehet meghatározni az infláció tárgyévi mértékét, ugyanis "ennél előbb az év során a költségvetésben tervezett mértéknél magasabb infláció felelősséggel nem prognosztizálható".

"Amennyiben az inflációs mutatók indokolják, a nyugdíjasok november hónapban a különbözetet - a hatályos jogszabályok szerint - természetesen egy összegben teljes évre megkapják” - tette hozzá válaszában Rétvári Bence, megemlítve a 13. havi nyugdíj visszavezetését, valamint, hogy az arra jogosultak nyugdíjprémiumot is kaptak az elmúlt években.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.