Növekvő infláció, elszálló élelmiszerárak

A legtöbb elemző 3,5-4 százalék közé várja az idei átlagos pénzromlást, ami leginkább az élelmiszerárakban mutatkozik meg.

2021. március 18., 07:50

Szerző:

Februárban az infláció – az egy évvel ezelőtti mértékhez képest – átlagosan 3,1 százalékkal emelkedett, ám az élelmiszerek esetében ez elérte a 3,4 százalékot is – írta meg a Népszava.

A lap szerint a legtöbb elemző 2021-ben 3,5-4 százalék közé várja az átlagos pénzromlást, de ha maradnak a múlt évben látott és az év elején folytatódó tendenciák, akkor az élelmiszer-agrárgazdaság áremelkedése továbbra is megelőzi majd a legtöbb ágazatot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzése szerint Magyarországon a fogyasztói kosárban az élelmiszerek aránya jelentősen meghaladja az uniós átlagot: a múlt évben az összes háztartás esetében 26,4 százalék volt ez az érték, míg az Európai Unió átlagában csak 16 százalékot tett ki.

Az élelmiszerek drágulása különösen a nyugdíjasokat és az alacsony jövedelmű családokat sújtja, hiszen a jövedelmükből ők arányaiban többet költenek élelmiszerekre, mint más csoportok. Míg az unióban az élelmiszerek részaránya a fogyasztói korsárban inkább csökkenő irányú, addig itthon az utóbbi négy-öt évben enyhén emelkedő – írják.

Az elmúlt időszak viszonylag gyors áremelkedési hullámát a legtöbb szakértő a takarmányárak emelkedésével magyarázza, de az okok közé sorolható a kőolaj árának növekedése is: ez a tavalyi 10-30 dolláros hordónkénti árhoz képest hamarosan elérheti a 70 dollárt. Ehhez a hatáshoz járul még hozzá a forint évek óta tartó leértékelése, amely szintén növelheti az infláció ütemét.

(Kiemelt képünk illusztráció. 168.hu archív)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.