Novák Katalinnak igaza volt, alkotmányellenes Lázár János beruházási törvénye

Novák Katalin nem írta alá az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt, mert szerinte alkotmányellenes, hogy Lázár János miniszter rendeleti úton eltérhet az abban foglaltaktól, és igazat adott neki az Alkotmánybíróság.

2023. július 20., 13:47

Szerző:

Novák Katalin szerint kiüresíti a törvényi, részben sarkalatos szabályozást és sérti a normahierarchiát az, hogy a jogszabály részletes és átfogó, esetenként sarkalatos renelkezéseinek saját szabályaitól eltérést enged alacsonyabb szintű, akár miniszteri rendelettel – ezért nem írta alá Lázár János beruházási törvényét, amelyet előzetesen az Országgyűlés már elfogadott. 

A köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, amely megállapította, hogy a jogalkotó nem beazonosítható, pontosan mely feltételek mentén engedne eltérést a szabálytól, szerintük az ilyen fehatalmazó rendelkezés az Alaptörvénnyel ellentétes jogalkotási lehetőséget teremt. Ezért a törvény nem hirdethető ki – számol be a 24.hu.

Lázár szerint a törvény, amelyen több mint egy évig dolgoztak, jó lett, és előzetesen abban reménykedett, hogy a normakontroll tovább erősíti a törvényt.

(Kiemelt képünk: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a hajdú-bihari Nyíradonyban, az Erdei Harmónia látogatóközpont avatásán 2023. január 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.