Aláírta Novák Katalin az új ukrán nagykövet kinevezését

Hosszú késlekedés után kedden végül aláírta Fegyir Sándor új budapesti ukrán nagykövet akkreditációját Novák Katalin. Az most a Külügyminisztériumhoz került.

2023. augusztus 8., 17:55

Szerző:

Aláírta Novák Katalin Sándor Fegyir új ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát, jelentette az ATV.hu a Sándor-palota forrásaira hivatkozva. A korábban a magyar kormánnyal kritikus, az Ukrán Fegyveres Erők oldalán az oroszok ellen is harcoló kárpátaljai magyar matematikaprofesszor formaságnak számító nyilatkozata hónapokig hevert Novák asztalán.

Mint az ATV írja, ilyenkor szoksásos módon a befogadó nyilatkozatot a Külügyminisztériumba továbbították, ahol további felülvizsgálat után fogadhatják el. Így tehát nem hárult még el minden akadály Fegyir kinevezése előtt. A több hónapos késést korábban az Indexnek Novák Katalin hivatala úgy magyarázta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök folyamatosan elérhetetlennek bizonyult a magyar államfő számára, így az ügyben egyeztetni sem tudtak.

Az Indexnek nyilatkozó forrás Zelenszkij viselkedését nagyon sértőnek nevezte: „udvariatlanság egy másik államfővel szemben, főleg egy olyan szomszédos országéval, mint Magyarország, amely csaknem kétmillió ukrán menekültet fogadott be, és folyamatos humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának,” – fogalmazott. Zelenszkij hivatala tagadja, hogy az ügyben elérhetetlennek lettek volna.

Sándor Fegyir megbízólevele akkor jelenik majd meg a Magyar Közlönyben, ha már maga a nagykövet is Budapestre érkezik és átadja megbízólevelét a Sándor palotában.

(Kiemelt kép: Fegyir Sándor. Fotó: Kárpátaljai Kurucok, Twitter)