Novák Katalin: A kormány még a választások előtt megemelné a pedagógusok bérét

A miniszter bízik benne, hogy a béremelés még a választások előtt megvalósul.

2021. szeptember 21., 20:49

Szerző:

Nincs arról vita, hogy emelkedjenek majd a pedagógusbérek, ezt mindenki így gondolja. De a pedagógusbér, a pedagógus-életpályamodell nem a minimálbérhez kötött – mondta az ATV-ben Novák Katalin tárca nélküli miniszter.

„Én nem érzem életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán. Alapjaiban azonban a pedagógusok bérét kell emelni, én ebben nem tudnék vitatkozni, és nem is szeretnék” – mondta Novák Katalin. Az ATV azon felvetésére, hogy Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár azt sürgeti, hogy még ebben a ciklusban legyen pedagógus-béremelés, azaz a 2022-es választások előtt, Novák Katalin azt válaszolta: „Én is ezt szorgalmazom. Bízom abban, hogy ebben a ciklusban tudunk béremelést adni a pedagógusoknak, dolgozunk ezen” – jelentette ki.

Közben a helyzet az, hogy a pedagógusok fizetését még mindig a 2014-es minimálbér határozza meg. A hvg.hu írta meg, hogy Hoffmann Rózsa volt államtitkár idején a pedagógus-életpályamodellnek nagyon kevés előremutató eleme volt, de az mindenképp, hogy akkor a pedagógusok bérét az aktuális minimálbérhez kötötték. Viszont az elfogadott jogszabályokat gyorsan megváltoztatták, 2015-től a pedagógusok fizetését ugyanis a 2014-es minimálbérhez kötötték, és ez azóta is így van.

Kásler Miklós múlt év tavaszán jelentett be egy 10 százalékos júliusi pedagógus béremelést. Ez technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érintett. Az EMMI minisztere akkor rámutatott: egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedett.

 

(Kiemelt kép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője sajtótájékoztatót tart az operatív törzs alakuló ülése után 2021. június 15-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)