Ismét számos ember magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin

Kárpátaljaiak és muszlim származásra utaló nevű orosz is elveszítette magyar állampolgárságát a felülbírálatban.

2022. szeptember 27., 09:43

Szerző:

Egy, a kárpátaljai eKovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia is azok közé tartozik, akiktől Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos rendeletben vonta meg a magyar állampolgárságot.

A HVG.hu híradása szerint így járt egy, a neve alapján muszlim származású orosz állampolgár is. A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki. Korábban kisebb vihart kavart, hogy Novák Katalin többek között egy 10 éves, határon túli magyar kislány állampolgárságát is méltatlanságra hivatkozva vonta vissza.

(Kiemelt kép: Novák Katalin. Fotó: MTI/Miniszterelnökség / Kékesi Donát)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.