A kormány létrehozott magának egy saját „Norvég Alapot”

Állítja egy újságíró.

2021. szeptember 21., 16:58

Szerző:

Miután az ország elvesztette a Norvég Alap meglehetősen magas – 4 milliárd forintot érő – pályázatát, megjelent egy másik lehetőség a Városi Civil Alap keretében. Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója erről beszélt a Reggeli gyorsban – írta meg a klubradio.hu.

A kormány, miután nem maga dönthetett a pénzek egy részének elosztásáról, elutasította az egyébként Magyarországnak alanyi jogon járó milliárdokat. A mostani lehetőség a Norvég Alap összegével megegyezik, az újságíró szerint viszont ebben az esetben minden forint fideszes kezekbe került.

Azt írják, a Városi Civil Alapot a Norvég Alap helyett indították, az összeg is ugyanannyi, amennyit a Norvég Alap kapott volna. A különbség azonban, hogy magyar költségvetésből finanszírozzák, és a Bethlen Gábor Alap osztotta szét. A jelentkezők zömében kommunikációs célokra kapták meg a támogatást, azzal a feltétellel, hogy ingyenes lapokat indítanak, közösségi médiakampányokat finanszíroznak a pénzből. A szakember azt mondja, ezek mind jól jönnek kampányidőszakban a kormánynak, ésolyan szervezetről van szó, amelyek a legutóbbi választáson együttműködtek a Fidesszel.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) átadja a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének, József Attila-díjas költőnek, a Nemzeti Fórum, a Bethlen Gábor Alapítvány és a Mindszenty Társaság elnökének, a Lakitelek Népfőiskola alapítójának a Karmelita kolostorban 2019. október 31-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.