Meghátrált Pokorni Zoltán, a Normafán mégsem vágják ki a nagy fákat

2019. november 16., 12:24

Szerző:

A héten derült ki, hogy a Normafán kivágnak 220 fát és 250 négyzetméteren a cserjést is irtani fogják egy új parkoló kialakítása kedvéért, de most úgy tűnik, a Xii. kerületi önkormányzat meghátrált a tervet az ezt kísérő felháborodás előtt. Lapunkhoz eljuttatott közleményében az aHang azt írja, hogy Pokorni Zoltán polgármester fogadta a civil szervezet képviselőit, és belement, hogy 

  • Minden 20 centiméter átmérőnél nagyobb fát meghagynak, nem vágják ki őket,
  • a 10-20 centiméter átmérőjűeknél pedig igyekeznek minél többet megtartani.

Ez azt jelenti, hogy a tervezettnél kisebb parkolóhely lesz kevesebb férőhellyel. Pokorni Zoltán az „amőbaszerű" kifejezést használta az árnyékot adó fákkal kialakítandó területre. A lényeg tehát, hogy nem fog nőni a parkolóhelyek száma fakivágások árán.

Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Nem egy új gigaparkoló lesz, hanem a jelenleg is meglevő parkolókat vonják össze. Az eredeti átalakítási tervben is szerepelt, hogy a jelenleg erdő besorolású területen levő buszvégállomást és parkolót fölszámolják, parkosítják és az út bejáratánál lévő sorompót mintegy 400 méterrel lejjebb hozzák, így a Normafa kapujához érkező autók nem tudnak behajtani védett területre, egy kerülőúton tudják csak megközelíteni a parkolót. A polgármester azt mondta, hogy az ide parkoló autókat gyakorlatilag beterelik egy elkülönített karámba és a "vadparkolás" gyakorlata is megszűnik, nem tudnak majd erdei utakon parkolni. A gerincről elhúzzák az Eötvös út felső szakaszát, amely így hamarabb, a volt Hotel Olimpia területe alatt már lekanyarodik a Konkoly-Thege út felé. Innen lenne megközelíthető az új parkoló, amely a Síház felé zsákutcává váló Konkoly-Thege úton lenne” – idézi a polgármestert a közlemény.

Az eredetileg nyilvánosságra került elképzelések ellen a szabadaHang petíciót indított, amelyet szűk egy hét leforgása alatt 18 ezren írtak alá, köztük több mint kétezren a XII. kerületi lakói voltak.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.