Nógrádban hungarikummá nyilvánítanák a fakanalat

2019. április 25., 18:17

Szerző:

Mátrakeresztesen a fakanál-készítés mestersége generációról generációra öröklődött, a helyiek szerint a mátrakeresztesi az igazi fakanál. Ezért is szeretnék,  hogy első lépésként a Nógrádikumként elismert hagyomány bekerülne a hungarikumok előszobájába, a Nemzeti Értéktárba.

A helyiek régi álma, hogy a településen egy tájházban látható fakanál múzeumot hozzanak létre, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek majd a fakanálkészítés rejtelmeibe is.

Fotó: Nogradikum

Pásztó önkormányzata ezt a vágyat segíti: régi, hagyományos parasztházat vettek nemrégiben a faluban, ahol a mátrakeresztesi lokálpatrióták megvalósíthatják évekkel ezelőtt megálmodott elképzeléseiket –  írta a nool.hu nyomán a Sokszínű Vidék.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.