NNK: lassú ütemben, de folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

A szennyvízminták koronavírus-koncentrációja több hét távlatában lassú emelkedést mutat.

2021. szeptember 28., 13:12

Szerző:

Lassú ütemben, de folyamatosan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján, írja az MTI. Azt írták, a szennyvízminták koronavírus-koncentrációja több hét távlatában lassú emelkedést mutat.

A 38. héten a vizsgált magyarországi városok többségét stagnáló tendencia jellemezte, enyhe emelkedés látható Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, valamint a Budapest környéki agglomerációs települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – közös mintájában.

Csökkenés Győrött és Kaposváron volt megfigyelhető. A vizsgált helyszínek közül 12 minta koncentrációja az alacsony tartományba, míg 10 minta a mérsékelt tartományba esik – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből. Fotó: MTI / Varga György)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.