Műanyag helyett mindennek lesz lebomló alternatívája Magyarországon is

Végre valóra vált a környezetvédők álma.

2021. július 1., 00:00

Szerző:

Műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó – ezek mind mostantól már csak a múlté. A jövőben környezetkímélőbb módon dolgozzák fel a már nem használt és lebontható műanyag termékeket. Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy a mostani tiltással a jövőben forgalomba nem hozható termékeknek mind lesz megfelelő, de környezetkímélő alternatívája, ilyenek például az élelmiszerboltokban a hálós textilzsákok, vagy a papír szívószálak, a műanyag helyett.

Július 1-jével tilos lesz az egyes egyszer használatos műanyag termékek és az oxidatív úton lebomló műanyagokból készült termékek forgalomba hozatala. A tiltás olyan termékekre vonatkoznak még, mint például a fültisztító pálcikák, az evőeszközök, a szívószálak, italkeverő pálcikák, a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, a fehér habból készült ételtároló edények és italtárolók, továbbá egyes könnyű műanyag zacskók.

(Kiemelt kép: Elviteles dobozokba kiszedett fokhagymás szarvasszeleteket díszít zöldséggel egy szakács a bőszénfai Zselicvad Étteremben 2020. április 28-án. Fotó: Varga György / MTI)