Nincs emberség a pécsi önkormányzatban, fürdőszoba és vécé nélküli egyszobás lakásba tennék az értelmi fogyatékos fiút nevelő családot

Átmenetileg, egy hónapra kapott egy egyszobás lakást a pécsi Nyírő család, amelynek karácsonykor mindene odaveszett.

2017. december 31., 10:40

Szerző:

Az emberek megmozdultak, folyamatosan jönnek az adományok, 140 ezer forint már összegyűlt, a pécsi önkormányzat viszont a későbbiekben újra egy fürdőszoba és vécé nélküli egyszobás városszéli szociális lakásba dugná Nyírő József családját, amelyben a házaspár egy egészséges 17 éves lány mellett egy 22 éves, súlyosan értelmi fogyatékos fiút nevel.

Karácsonykor megírtuk a Nyírő család történetét, amelynek az első ünnepnapon égett porrá mindene és vált földönfutóvá. A családfő, Nyírő József kétségbeesetten kért segítséget és fordult a közvéleményhez, illetve pártfogójukhoz, Berkecz Balázshoz, az Együtt pécsi politikusához, hogy találjanak megoldást a szinte teljesen kilátástalan helyzetben. Addig sem mondhatni, hogy kényelmesen és az emberileg elfogadható szinten éltek, hiszen négyen, köztük a 22 éves, de teljesen magatehetetlen fiukkal laktak egy egyszobás, komfort nélküli udvari lakásban, ekkor viszont még legalább volt fedél a fejük felett. Karácsonykor már azt is elvesztették. Történetük bejárta a sajtót, ennek köszönhetően sokan ajánlottak, illetve adtak is segítséget, a pécsi önkormányzat viszont csak az ünnepnapok után lépett és biztosított ideiglenesen egy hónapra egy egyszobás, ámbár az akkori helyzethez, illetve a korábbiakhoz képest ,luxusszámba menő megoldást, Később azt a tájékoztatást kapták a polgármesteri hivataltól, hogy februártól egy Pécs keleti részén lévő, komfort nélküli lakásba kellene átköltözniük.

Nyírő József dolgozik, rendes munkája van, mindent megtesz a családja boldogulása érdekében, a számláikat mindig rendesen időben fizetik, míg felesége napi 24 órában ápolja értelmi fogyatékos gyermeküket. Vagyis nehezen értelmezhető, ki lehetne jobban rászorulva egy emberhez méltó szociális bérlakásra. ,,Minden normális ember számára felmerül a kérdés: tudna-e rendesen ápolni magatehetetlen embert mosdó nélküli lakásban? Mennyire tudná elképzelni, hogy szülőként 25 négyzetméteres, egyszobás, fürdőszoba és vécé nélküli dohos lyukban ápoljon egy pelenkás felnőttet és segítsen 17 éves egészséges fiatal felnőtt életkezdésében? Egyelőre úgy tűnik, hogy az ál keresztény-demokrata, fideszes érzéketlenséggel működő pécsi önkormányzat nem gondolkozik ezen, hanem félszívvel, orrát befogva és a kérdést fintorogva eltartva oldaná meg az ügyet” – mondja a családért régóta küzdő Berkecz Balázs.

Az Együtt politikusa bízik abban, hogy minden gondolkodó, humánus pécsi arra fogja ösztönözni a pécsi önkormányzatot, hogy olyan megoldást találjon, amely révén a Nyírő család helyzete hosszú távon, érdemben és megnyugtató módon javul és rendeződik.

A család minden segítséget szívesen fogad. Nyírő József Budapest Banknál vezetett bankszámlaszáma: 10102440-03706600-01005000

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.