Nincs elég orvos, be kell zárni a Honvédkórház koraszülött centrumát

2018. november 27., 14:18

Szerző:

A sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülött centrumának működése is ellehetetlenült az orvoshiány miatt. Ezt kedden válságértekezleten jelentették be, a hvg.hu információi szerint december 15-én be is zárják az országos elismertségű osztályt, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

A portál úgy tudja, hogy egy év alatt hét orvos távozott a koraszülött osztályról.

Kedd délelőtt válságértekezletet tartottak a Honvédkórházban, hogy hogyan lehetne újraindítani a december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumot (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC).

A főváros egyik legjobb kórházának honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról a hvg.hu információi szerint a hét szakorvos a megbecsültség hiánya és az alacsony fizetés miatt távozott, ahogy szeptemberben a sürgősségi centrum dolgozói, illetve az intézmény radiológusai is.

A szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt, de november végére három fősre csökkent a stáb. Így december 15-től be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesíteni a szükséges minimumfeltételeket.

A lap úgy tudja, hogy Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön új szakembereket hívni az osztályra, de a Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István egyelőre nem állt kötélnek.

A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János kórházban működő PIC fogadja majd.

Augusztusban aneszteziológusok és traumatológusok mondtak fel nagy számban, a sürgősségi centrum dolgozóit csak dupla béremeléssel sikerült marasztalni, ami jelentős bérfeszültséget okozott az intézményben. A többi osztály orvosai is béremelést szeretnének kiharcolni.