Niedermüller: Jó helyen lesz a Freeszfe Egyesület az Erzsébetvárosban

A polgármester szerint a kerület csak jól járhat a Damjanich utcai épület bérbeadásával.

2021. február 11., 09:11

Szerző:

„Semmiféle olyan jelzés hozzám nem érkezett, hogy méltatlan körülmények között működne a zeneiskola” – mondta Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester a Keljfeljancsi című műsorban a 168.hu-n. A polgármester azért beszélt erről, mert az elmúlt napokban felcsaptak az indulatok a Damjanich utca 4. szám alatti ingatlannal kapcsolatban, amelyet pályázat útján adott bérbe a Freeszfe Egyesületnek havi kétmillió forintért az önkormányzat.

Az ügy előzménye, hogy az ingatlant még az előző, fideszes kerületi vezetés 700 millió forintból felújította, hogy oda költöztesse be a kerületben működő, de állami fenntartású Molnár Antal Zeneiskolát. A zeneiskola megfelelő elhelyezése valóban hosszú ideje nem megoldott, azonban mint Fiala János műsorvezető emlékeztetett, az intézmény vezetőjének még az előző városvezetésnél sem sikerült elérnie, hogy testületi határozatban adja át nekik az ingatlant.

Ennek valószínűsíthető okát Niedermüller Péter is megvilágította a műsorban. Egy jól hasznosítható, értékes önkormányzati ingatlant nem éri meg ingyenesen átadni az állami iskolafenntartónak, hiszen ebben az esetben a kerület elesne a bérleti díjtól. Niedermüller szerint az önkormányzat akkor jár el jó gazdaként, ha az épületet bérbeadással hasznosítja. Ezért történt, hogy nyilvános pályázatot írtak ki a Damjanich utcai épületre.

Mint a polgármester elmondta, a kiírásra egyetlen pályázat érkezett, a Freeszfe Egyesületé. Az egyesületet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületéből kiebrudalt hallgatók hozták létre, akiknek az a tervük, hogy új helyszínen folytassák azt az autonóm alkotói munkát, amelyet szerintük az SZFE úgynevezett „modellváltása” lehetetlenített el.

Abból, amit Niedermüller elmondott, kiderült, hogy az SZFE-sek épületbe való költözése a kerületnek több szempontból is hasznos. A polgármester szerint a pandémia új helyzetet teremtett, és az önkormányzatnak „az aprópénzért is le kell hajolnia, nemhogy húszmillió forintért” –  nagyjából ekkora bevételt realizál majd az önkormányzat az épület bérbeadásától. Másfelől, mint Niedermüller mondta, Erzsébetvárost a főváros kulturális központjává szeretnék fejleszteni.  Ebbe a szándékba pedig jól illeszkedik, hogy a Damjanich utcában támadjon fel a Vas utcából lényegében kisöpört Ódry Színpad, és az annak szellemiségét tovább örökítő alkotói közösség.

 

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)

18:57

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

18:02

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.