Nettó 160 ezer forintért is dolgoztatnak tűzoltókat

A szakszervezet szerint mindezért cserébe jóval többet kell dolgozniuk, mint más munkavállalóknak.

2018. augusztus 12., 14:10

Szerző:

A szolgálati időben kellene elismerni a keletkező túlórákat, vagy kifizetni a többletmunkát - közölte az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.

168 Óra beszámolt róla, hogy a rendőrök mellett a tűzoltók sem kaphatják meg jövő januártól a túlórákért járó eddigi pénzt. A szakszervezet közleménye szerint azonban a tűzoltók többsége nem szeretne túlórázni, hiszen a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Első körben szerintük az így keletkező túlórákat kellene pénzben kifizetni, vagy szolgálati időben elismerve, munkaviszonyba beszámítani.

Fotó: Bíró Veronika

A közlemény úgy fogalmaz: jelenleg egy tűzoltó, aki 10 évnél kevesebb szolgálati viszonnyal rendelkezik, nagyságrendileg 160 ezer forint nettó bért keres, ami jóval a magyarországi átlagkereset alatt van.

A szakszervezet szerint a tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelményeknek nem lehet megfelelni 65 éves korig. Azt javasolják: a túlórák megváltásának lehetőségeként át kellene gondolni a korkedvezményes nyugdíj bevezetését.