Vidnyánszky jött, Zsámbéki Gábor 41 év után távozik a Színművészeti Egyetemről

2020. augusztus 2., 08:36

Szerző:

Zsámbéki Gábor – aki 1979 óta oktatott színészosztályokat – felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott.

Döntéséről további nyilatkozatot nem kíván adni – írta a Papageno. 

Fotó: SZFE/ Éder Vera

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap tudatta, hogy összeállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, új kuratóriuma, amelyet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója vezet. 

Schilling Árpád a hír hallatán Facebook-posztban sorolta fel, ezen kívül mi mindent vezet még Vidnyánszky.

Íme:

„Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas színházrendező, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője, az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testületének, a Színházművészeti Bizottságnak, és a színházművészet szakmai érdekeinek védelmét ellátó Magyar Teátrumi Társaságnak elnöke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a mai naptól határozatlan időre a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

Mi lehetne még?" – vetette fel a rendező.

A kuratóriumi tagok névsora is érdekes. A testületnek tagja lesz Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, egyszersmind a leggazdagabb szlovákiai magyar.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.